Владимир Путин в Ашхабад: Светът влиза в нова епоха на глобални промени и нов световен ред
Секция: Русия
11 Октомври 2024 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин в Ашхабад: Светът влиза в нова епоха на глобални промени и нов световен ред

/КРОСС/ Международните отношения навлизат в епоха на коренни промени, с формирането на нов световен ред, който отразява многообразието на планетата. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на форума в туркменистанската столица Ашхабад "Взаимосвързаността на времената и цивилизациите - основа на мира и развитието", посветен на 300-годишнината от рождението на уважавания туркменски поет и мислител Махтумкули Фраги. Думите му са цитирани от ТАСС.

Путин подчерта, че идеите на Фраги за справедливост, равенство, съгласие и отговорност, както и толерантността и разбирането, са изключително актуални в съвременната глобална обстановка, изпълнена с безпрецедентни заплахи, породени от цивилизационни разломи, междунационални и междурелигиозни конфликти.

Путин обърна внимание на факта, че сега възникват нови мощни центрове на икономически растеж, финансово и политическо влияние, преди всичко в глобалния Изток и Юг. Тези нови центрове, отбеляза руският лидер, се стремят да запазят и укрепят суверенитета и социокултурната си идентичност и търсят пътища за хармонично развитие в съответствие със своите традиции и въз основа на националните си интереси.

Путин също така подчерта, че множество страни, включително Русия и държавите, представени на форума, се застъпват за по-справедливо разпределение на благата и "последователна демократизация на международния живот". Според него мирът и развитието могат да бъдат постигнати само чрез уважение към суверенитета на всяка държава и нейното право да следва свой собствен курс.

"Русия се застъпва за възможно най-широка международна дискусия относно параметрите на взаимодействие в възникващия многополюсен свят и е отворена за обсъждане на въпроси за изграждане на нов световен ред с всички наши приятели, партньори и съмишленици, включително в рамките на ОНД, ЕАИС, Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС", каза руският държавен глава.

"В този дух се подготвяме за срещата на върха на BRICS и Outreach/БРИКС Плюс в Казан на 22-24 октомври", заяви Путин.