Ураганът „Милтън“: Загинали, милиони без ток и щети за милиарди. Накъде се насочи природното бедствие и ще има ли още засегнати райони
Секция: Анализи
11 Октомври 2024 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ураганът „Милтън“: Загинали, милиони без ток и щети за милиарди. Накъде се насочи природното бедствие и ще има ли още засегнати райони

/КРОСС/ Районът на Флорида е магнит за бури като „Милтън". Ураганът вече е в историята, но започва анализът и подготовката за следващото такова бедствие. При ураганите винаги има изненада. Те никога не протичат така, както е прогнозирано. Това заяви в студиото на „Здравей, България" климатологът Симеон Матев.

За по-малко от 24 часа там падна валеж колкото за цяла година. Във Флорида релефът е равнинен и затова имаше толкова наводнения, допълни експертът. „Милтън" отне живота на най-малко 15 души във Флорида. Това сочат последните данни на местните власти. Очаква се броят на жертвите да се увеличи.

Проблеми с лошото време имаше и в Европа. Опашката на тропическия ураган „Кърк" премина през Португалия, Франция и Испания. В момента бедствието е над Скандинавието, но се очаква в рамките на днешния ден да премине и над България. В Португалия беше измерен порив на вятъра от 225 км/ч. Това е много по-краткотрайно явление от „Милтън", заема много по-малка площ и енергията на самата буря е по-малка, заяви климатологът.