40% от децата в България са с наднормено тегло
Секция: Здраве
11 Октомври 2024 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40% от децата в България са с наднормено тегло

/КРОСС/ Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло, а страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа, алармират ендокринолози от УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив. Сред основните причини за проблема е заседналият начин на живот и прекаленото застояване пред телефони, компютри и телевизионни екрани. Начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични и богати на захари храни също оказват влияние.

При деца с висока степен на затлъстяване има риск от отключване на 250 различни заболявания с напредване на възрастта, каза д-р Цветелина Цветанова от Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги". Тя подчерта, че ролята на родителите за справяне с проблема е изключително важна.

По данни на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести се запазва висока честота на затлъстяване сред населението в активна възраст. Със затлъстяване са 29 на сто от мъжете и 20% от жените на възраст между 30 и 59 години. При хората над 60 години процентът при мъжете се запазва, а при жените се увеличава до 35 на сто. Изследванията показват, че детското затлъстяване също е с висока честота и ще нарасне с 60% до 2030 г.

Източник:БНР