Конференция “Равни-Заедно”: Постоянни високи нива на реч на омразата и дискриминация
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2024 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конференция “Равни-Заедно”: Постоянни високи нива на реч на омразата и дискриминация

/КРОСС/ Нивата на реч на омразата в България са устойчиво високи - за последните десет години. Тази липса на промяна се дължи на устойчиви и дълбоко вкоренени обществени предразсъдъци, както и на възраждане на идеологии, които не са близки до идеята на права на човека.

Тази констатация направи Боян Захариев от институт "Отворено общество", който е член на Наблюдателния комитет на проекта „РАВНИ - ЗАЕДНО" (EQUALTOGETHER). Захариев цитира данни и представи ново проучване на обществените нагласи за периода 2013 - 2023 г. по време на заключителната конференция по проекта в резиденция „Бояна". Проектът е насочен към укрепване на гражданските организации на уязвимите общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, сегрегацията, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци.

Темата за предразсъдъците и речта на омраза беше и основен фокус на форума, в който се включиха представители на уязвими групи в България - роми, ЛГБТИ, мигранти, както и публични власти и правозащитни институции.

В течение на две години организациите в проекта правят сериозни проучвания на ситуацията в различни региони на страната, на българското законодателство и на международните стандарти за защита. Специален обзор проследява тенденциите от началото на демократичните промени до настоящия момент. Резултатът показва, че в различни моменти различни уязвими групи стават цел на атаки с език на омразата. Обект на такива атаки са били както българите с турски и ромски произход, така и бежанците и мигрантите, а в последните години - и ЛГБТИ хората.

Изготвената "Бяла книга" с препоръки към институциите предлага възможни модели за борба с езика на омразата и престъпленията на омраза.

Омраза с дълбоки корени в нагласите и нови граждански движения

В нашето обществото нивото на дискриминацията и реч на омразата не върви в определена динамика или посока, а по-скоро има високи устойчиви нива за дълъг период. През 2013 г., когато започва изследването на Отворено общество 46% заявяват например, че са се сблъскали с реч на омразата, през 2023 г. - процентът, отговорили позитивно е идентичен: 43% През 2016 г. се случват важни политически събития, засилва се омразата към ЛГБТИ хората, тогава е и мощната кампания срещу Инстамбулската конвенция и свързаното с нея законодателство. Тогава се формират силни граждански движения, които прокарват такива настроения.

Омразата има дълбоки корени в предразсъдъци и възраждащи се идеологии, трудно съвместими с човешките права. Предразсъдъците и дълбоко вкоренените лични убеждения от своя страна имат огромно влияние върху престъпленията от предразсъдъци и реакцията на институциите.

Причините

Явлението не е свързано само с политически процеси и партии. Става дума за нови, автентични граждански движения, които изповядват консервативни ценности и омраза. Това явление се наблюдава и на европейско ниво. Това поставя под въпрос дали правната рамка на човешките права се е превърнала в дълбоки ценностни убеждения, или концепцията за правата на човека може да изчезне много бързо при определени обстоятелства - например при смяна на режима.

Адв. Деница Любенова от младежка ЛГБТИ организация "Действие" също допълни тезата като подчерта, че през последните години "правата на човека станаха мръсна дума", правозащитните организации системно биват маргинализирани.. Адв. Любенова постави в заключение въпроса дали можем да спрем този популизъм.

Най-много реч на омразата има по време на предизборна кампания, напомни Симона Велева от СЕМ и допълни, че в множество от тези случаи случаи самите медии не реагират.

Европейският съд в борбата с предразсъдъците

В някои отношения българската държава е взела мерки за борба с предразсъдъци и речта на омраза, но това е станало след осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Има да се извърви дълъг път относно законодателните промени и предприемането на ефективни мерки за борба," подчерта Красимир Кънев - директор на програма Мониторинг в БХК.

"Трябва да овластим малцинствата, " изтъкна като работещ механизъм за справяне с проблема Йонко Грозев - съдия в Европейския съд по правата на човека в периода 2015 - 2024 г.

База данни за случаи на омраза и дискриминация

За две години към платформата Equal.bg са докладвани около 140 случая на омраза и дискриминация, които ще бъдат добавени към съществуващата база данни на Службата за демократични институции и права на човека на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа за престъпления от омраза. Подадените сигнали са включени в тематичните анализи „ЛГБТ - новата медийна мишена вместо ромите?", „Бяла книга: мерки с препоръки за борба с престъпленията от предразсъдъци и речта на омраза" и „Престъпленията от предразсъдъци и речта на омраза в България".

Живеем в изключително поляризиран свят и виждаме каква динамика има по отношение на човешките права, коментира по време на конференцията Анастасия Баскина от Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН. Сред тях Баскина открои проявите на расизъм, ксенофобията и по признак пол.

Различни групи са засегнати от тези проблеми и по различен начин, отбеляза Бертил Котие, председател на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ECRI). Той подчерта ролята на гражданското общество за справяне с посочените проблеми.

Проектът "Равни-Заедно" е съфинансиран от ЕС по програма "Граждани, равенство, права и ценности". Той е изпълняван от партньорски правозащитни организации от България и Швеция с водещ партньор БХК.