Министър Ивайло Иванов: 835 лева ще е нетната минимална заплата през 2025 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2024 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ивайло Иванов: 835 лева ще е нетната минимална заплата през 2025 г. Предложената стойност е със 144 лв. повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение

/КРОСС/ Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов представи в началото на заседанието на НСТС проекта на постановление за промяна на минималната работна заплата от 1 януари 2025 година. В него се предвижда МРЗ от 1 януари следващата година да бъде 1077 лева. Така нетният доход ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.

Иванов припомни, че съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50% от средната брутна заплата за 12-месечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.

Предложената стойност е със 144 лв. повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение, каза още той. Промяната ще доведе до намаляване на риска от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. Според министъра това ще повиши мотивацията на работната сила да търси работа, което ще увеличи предлагането на труд, а това от своя страна ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на предприятията.

Източник: БТА