Представители на чуждестранните инвеститори, бизнеса и НПО подкрепиха създаването на закон за регулиране на лобистките дейности на среща в МП
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2024 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представители на чуждестранните инвеститори, бизнеса и НПО подкрепиха създаването на закон за регулиране на лобистките дейности на среща в МП

/КРОСС/ За безспорна необходимост от правно регулиране на лобистката дейност у нас чрез самостоятелен закон се обявиха представители на чуждестранните инвеститори, българския бизнес и неправителствени организации, членове на Бизнес интегрити клуб, на среща в Министерството на правосъдието (МП).

В изпълнение на поетите международни ангажименти, включително в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и на Плана за възстановяване и устойчивост, МП подготви концепция за регулиране на лобистките дейности, която да послужи като основа за бъдещи законодателни инициативи. След отчитане на всички коментари на ОИСР и на Европейската комисия, проектът на концепция тази година бе разгледан на оперативно съвещание на Министерския съвет и утвърден със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова. Основната й цел е да се гарантират правила и стандарт за лобизма, прозрачност и почтеност в лобирането, както и установяването на стандарти за етично поведение сред лицата, осъществяващи лобистка дейност. Според МП това ясно ще очертае границата на лобирането като допустима и легална дейност и ще внесе повече прозрачност и отчетност в работата на държавните органи и на органите на местното самоуправление.

За нас като институция е полезно да чуем различните гледни точки по темата, заяви днес зам.-министър Михаела Мечкунова, която оглавява и работната група за изработването на бъдещия закон. И прикани при даването на предложения да се мисли и как нормите ще работят на практика.

На срещата в МП дойдоха представители на Българо-швейцарската търговска камара, Асоциацията на италианските предприемачи, Американската търговска палата в България, Британско-българската бизнес асоциация, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, националното представителство на „Прозрачност без граници" и Националната организация на митническите агенти.

Според представители на чуждестранните инвеститори е добре да се помисли върху терминологията (посочено бе, че в Европа все повече се говори не за лобизъм, а за представителство на интереси), за това освен вменяване на задължения да се разпишат и гарантираните права на представителите на интереси и др. Неправителствените организации също поставиха въпроси за размисъл, включително за обхвата на бъдещия закон.

Според одобрената концепция в него ще се уреждат органите и лицата, които са адресати на лобистка дейност; създаването на законодателен отпечатък (който ще проследява основните външни интервенции от началото до края на законодателния процес или при приемането и издаването на актовете); регистър за прозрачност; календар на срещите на лицата, заемащи публични длъжности, адресати на лобиране; приемане на етични правила за поведение; независим и ресурсно обезпечен орган, който е оправомощен да поддържа регистър, да упражнява контрол за изпълнение на законовите разпоредби и да налага санкции при нарушения; финансирането на дейностите и носенето на административнонаказателна отговорност.

Всички изработени текстове ще минават и през одобрението на ОИСР и на ЕК, подчерта зам.-министър Мечкунова.