Министър Атанас Запрянов се срещна с посланика на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2024 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Атанас Запрянов се срещна с посланика на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами

/КРОСС/ Министърът на отбраната Атанас Запрянов и посланикът на Япония в България Н. Пр. Хисаши Мичигами обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната и партньорството в контекста на НАТО на среща днес, 11 октомври. Сред основните дискутирани теми бяха твърдата и дългосрочна подкрепа за Украйна, приносът на България и Япония към глобалната и регионалната сигурност и съвременните предизвикателства пред сигурността в Черноморския и Tихоокеанския региони.

Двете страни бяха единодушни, че съществуват редица възможности за задълбочаване на традиционно доброто сътрудничество. Конкретно беше обсъден потенциалът за по-интензивен обмен в сферата на военното образование по линия на Висшето военноморско училище, както и в сферата на управлението на кризи и реагиране при бедствия.

Министър Запрянов и Н. Пр. Мичигами изразиха задоволството си от успешното участие на японски военнослужещи в многонационалното противоминно учение „Sea Breeze 24", което се проведе в териториалните води на България през месец септември. Беше подчертано, че това е първото участие на представители на Военноморските сили на Япония в учение в Черно море.