Министър Карадимов връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект с над 800 нови работни места в Стара Загора
Секция: ИКОНОМИКА
11 Октомври 2024 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект с над 800 нови работни места в Стара Загора Инвестицията на компанията е 240 млн. лв. за нов завод за соларни панели

/КРОСС/ Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки" на „Смарт Солар Технолоджис" АД.
„Инвестицията на компанията е 240 млн. лв. и сe предвиждат 812 нови работни места. Успяхме да осигурим държавна подкрепа по Закона за насърчаване на инвестициите и за тази значима за региона на Стара Загора инвестиция", заяви министърът на иновациите и растежа.

На церемонията в Министерството присъстваха заместник-министрите Красимир Якимов и Веселина Минчева, посланикът на Република Турция Мехмет Уянък, главният акционер и председател на борда на директорите на „Смарт Солар Технолоджис" АД Халил Демирдаг и ръководството на компанията, както и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова и председателят на НС на Българската банка за развитие Деляна Иванова.

Новият завод за производство на соларни панели и клетки ще се изгради в село Еленино, община Стара Загора на територията на „Индустриална зона-Загоре". „Тя заедно с още 10 индустриални парка в страната се финансира безвъзмездно с 14 млн. лв. по процедурата на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост", подчерта министър Карадимов.

В завода край Стара Загора ще се разкрият две отделни производства на база високи технологии. В рамките на инвестиционния проект е предвидено изграждане на производствена база и административни сгради. Планирано е всички сгради да бъдат енергоефективни и екологично съобразени, както и с нулев газов отпечатък при производството. Продукцията се планира да се реализира на европейски пазари, основно в Германия, Холандия и Италия.

От своя страна посланик Мехмет Уянък благодари на правителството и на Министерството на иновациите и растежа за подкрепата за реализирането на инвестицията на „Смарт Солар Технолоджис" АД. „За нас тази инвестиция е повод за гордост, защото освен икономически ефект има и силен социален ефект за региона на Стара Загора. Тази инвестиция е добър пример за турските компании и ние ще продължим да насърчаваме турския бизнес да инвестира в България", заяви посланикът на Турция Уянък.

*Компанията „Смарт Солар Технолоджис" АД е акционерно дружество с мажоритарно участие на „Смарт Гюнеш Енерджиси Технолоджилери Гелиштирме Юретим Санай Ве Тикарет Аноним Ширкети", Турция. Главният акционер е фирма с дългогодишен опит в областта на производството на соларни панели и клетки, както и в изграждането на соларни паркове в Турция и над 27 европейски държави. Компанията е един от най-големите доставчици на соларни панели в Европа.