Министър Евтим Милошев и посланикът на Алжир откриха „Дни на Алжир“ в Софийския университет
Секция: Туризъм
11 Октомври 2024 18:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Евтим Милошев и посланикът на Алжир откриха „Дни на Алжир“ в Софийския университет

/КРОСС/ Министърът на туризма Евтим Милошев взе участие в откриването на двудневното събитие „Дни на Алжир" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Събитието, което събра на едно място студенти и гости на факултета, включва фотографска изложба, която представя културата, туризма и музиката на Алжир, страна с древна история и богато културно наследство. Посланикът на Алжир в България Н. Пр. Месоуд Мехила също участва в откриването, като сподели важността на културния обмен и сътрудничеството между двете държави. Домакин бе деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. д.н. Климент Найденов.

В своето изказване, министър Милошев подчерта значението на културния туризъм и устойчивото развитие в сектора. „Туризмът не само генерира приходи и създава работни места, но и има ключова роля за опазването и популяризирането на културното наследство", отбеляза министърът. Той подчерта, че отговорният и устойчив туризъм е единственият път напред, за да могат бъдещите поколения също да се наслаждават на туристическите обекти. „Отговорните туристически практики намаляват негативните ефекти, като свръхтуризъм и комодификация на културата, и същевременно запазват автентичността на дестинациите", добави той.

Събитието предизвика широк интерес сред студентите, които получиха възможност да се запознаят с възможностите на културния туризъм, както и със съвременните предизвикателства пред сектора. Геолого-географският факултет на Софийския университет е с утвърдени традиции в изучаването на туризма, като специално внимание се отделя на културния и историческия туризъм. Факултетът работи активно за популяризирането на туристически дестинации, съвместно с известни експерти в областта, като проф. Николай Овчаров, който е известен с приноса си за развитието на историческия туризъм.

„Геолого-географският факултет има дълга традиция да подготвя специалисти, които да работят за популяризирането на културни и исторически дестинации не само в България, но и на международно ниво," заяви деканът проф. Климент Найденов по време на откриването.

Събитието „Дни на Алжир" също така дава възможност за обсъждане на новите тенденции в туризма, включително процесите на комодификация на културата, които могат да окажат отрицателно въздействие върху автентичността на дестинациите. Министър Милошев подчерта важността на съчетаването на икономическите ползи от туризма с отговорното му развитие, за да се избегне загубата на културната идентичност на дестинациите.