Братско съслужение се състоя в Букурещ
Секция: Православие
11 Октомври 2024 19:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Братско съслужение се състоя в Букурещ

/КРОСС/ По покана на свещ. д-р Джинел Аурелиан Иван представителят на Българската патриаршия в Румъния прот. Кирил Синев служи На 6 октомври, неделя, в храма „Успение Богородично" в букурещкия квартал „Джулещи - Съриндари". На певницата, под ръководството на местния протопсалт Алин Адриан, пяха църковният певец от Русе Милен Бакалов и румънските певци Теодор Добрика - от семинарията „Раду Вода", и Аугустин Щефан - студент в Богословския факултет „Патриарх Юстиниан" към Букурещкия университет.

По време на проповедта о. Джинел говори за възкресяването от Иисус Христос на сина на наинската вдовица, а после представи гостите от България. Свещеникът, сам носещ в презимето си и българското име Иван, обясни, че този квартал на Букурещ в миналото е бил обитаван от българи.

Впечатли сърдечното отношение на домакините, които приеха нас - българите, с отворени сърца и доброжелателност. О. Кирил произнесе възгласи и ектении на български език, а Милен Бакалов изпя някои от литургийните песнопения на църковнославянски.

След службата гостите от България бяха приветствани от много от вярващите в храма. Радостно е, че в резултат от това се създадоха нови добри контакти и приятелства между миряни и клирици от двата народа. Разменени бяха взаимни обещания това братско общение да продължи и занапред.