RoboTaxi и RoboVan: Двата нови продукта на Tesla
Секция: Автомобили
11 Октомври 2024 20:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
RoboTaxi и RoboVan: Двата нови продукта на Tesla

/КРОСС/ Със закъснение от почти 1 час, дългоочакваното RoboTaxi събитие на Tesla поднесе интересни подробности за бъдещето развитие на продуктовото портфолио на американската марка.

Основният акцент на събитието бе именно изцяло новото електрическо RoboTaxi, което Илон Мъск обяви, че очаква да бъде налично преди началото на 2027 година. Моделът няма да има волан и педали, ще бъде с изцяло автономно управление и също така няма да има стандартно зареждане. Последното ще бъде единствено и само индукционно. Цената на автомобила, която посочи Мъск по време на събитието бе 30 000 щатски долара.

По време на събитието, Мъск акцентира върху бизнес потенциала на RoboTaxi, а именно за употребата му под формата на флотилии решения за мобилност. Илон очаква автономните автомобили да бъдат 10-20 пъти по-безопасни от автомобилите, управлявани от хора, и биха могли да струват едва 0.20 долара на миля, в сравнение с 1 долар на миля за градските автобуси.

Изненадваща бе премиерата на пътническият модел RoboVan, който разполага със същите технологични решения като RoboTaxi, но е в състояние да транспортира до 20 човека едновременно. За футуристичният ван, Мъск каза, че той ще се произвежда и ще изглежда по същия начин, по който представеният на събитието прототип.

"Включване" в събитието направи и роботът на Tesla- Optimus, за който Мъск каза, че ще се превърне в идеалният домашен помощник и приятел, като ще се предлага на цена от 20 000- 30 000 щатски долара.