Организация на оцелели от атомните бомбардировки в Япония спечели Нобелова награда за мир
Секция: СВЯТ
11 Октомври 2024 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Организация на оцелели от атомните бомбардировки в Япония спечели Нобелова награда за мир

/КРОСС/ Японската организация "Нихон Хиданкьо" - движение, създадено от хора, оцелели от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки - беше обявена днес за носител на тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Ройтерс.

Членовете на организацията, известни още като "хибакуша", са отдали живота си на това да се борят за свят без ядрени оръжия.

"Хибакуша получават наградата за мир за усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия и за това, че показаха чрез свидетелски разкази, че ядрени оръжия не трябва да се използват никога повече", каза Нобеловият комитет.

"Хибакуша ни помагат да опишем неописуемото, да помислим за немислимото и някак да проумеем невъобразимата болка и страдание, причинени от ядрените оръжия", отбеляза комитетът.

Без да назовава конкретни имена, председателят на комитета Йорген Ватне Фриднес предупреди, че страните, разполагащи с ядрени оръжия, не бива дори да обмислят възможността да ги използват.

"Съвременните ядрени оръжия имат много по-разрушителна сила. Те могат да убият милиони и да окажат катастрофално въздействие върху климата", каза той на пресконференция. "Ядрената война може да унищожи цивилизацията ни", добави той.

Фриднес похвали "изключителните усилия" на "Нихон Хиданкьо" и други представители на хибакуша за приноса им за "установяването на ядрено табу".

"Ето защо е тревожно, че в днешни дни това табу срещу употребата на ядрени оръжия е под натиск", заяви той.

Догодина ще се навършат 80 години, откакто през август 1945 г. САЩ пускат ядрени бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки.

Нобеловият комитет често обръща внимание на въпроса за ядрените оръжия, като през 2017 г. връчи Нобелова награда за мир на Международната кампания за забрана на ядреното оръжие.

Нобеловата награда за мир, която е на стойност 11 милиона шведски крони (около 1 млн. долара), ще бъде връчена на официална церемония в Осло на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на шведския изобретател и индустриалец Алфред Нобел, учредил в завещанието си Нобеловите награди.

Ядрените арсенали по света се укрепват 

Според SIPRI Yearbook 2024 на Стокхолмският институт за изследване на мира, който поддържа огромни бази данни за оръжията по света, броят и видовете ядрени оръжия в процес на разработка са се увеличили, тъй като държавите задълбочават зависимостта си от ядреното възпиране.

Деветте ядрени държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, КНДР (Северна Корея) и Израел - са продължили да модернизират своите ядрени арсенали, като няколко от страните са разположили нови ядрени оръжия или оръжейни системи с ядрен капацитет през 2023 г.

Смята се, че през януари 2024 г. на света има приблизително 12 121 ядрени бойни глави, като 9585 от тях са били във военни запаси за потенциална употреба. Приблизително 3904 от тези бойни глави са били разположени на ракети и самолети - с 60 повече, отколкото през януари 2023 г., а останалите са били в централно хранилище. Около 2100 от разположените бойни глави са били поддържани в състояние на висока оперативна готовност на балистични ракети. Почти всички от тези бойни глави принадлежат на Русия или САЩ, но за първи път се смята, че Китай има някои бойни глави в състояние на висока оперативна готовност.