Даниела Дашева: Българският национален интерес означава интерес, който е на гражданите, на нацията
Секция: ПОЛИТИКА
12 Октомври 2024 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниела Дашева: Българският национален интерес означава интерес, който е на гражданите, на нацията

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Даниела Дашева, каза че смята, че за времето, в което е била в парламента е установила, че все още има нужда от експерти, т.е. парламентът има нужда не само от икономисти, прависти, но и специалисти в областта на спорта, образованието и младите хора. „Затова смятам, че с експертизата си бих могла да бъда полезна".

Смятам, че трябва освен политици, учили да бъдат политици, трябва да има и експерти, тъй като всяка сфера се гради от експертите, заяви Дашева.

По повод скандалът за корупция в спортното министерство Дашева каза, че трудно се слага точка. „Исковете, които съм задала текат бавно, досега съм приключила само с един. Сумата, която ми беше определена, дарих".

Българският национален интерес означава интерес, който е на гражданите, на нацията, т.е. защита на българското, на онова, което дава нашето самочувствие и ние заставаме зад това да бъдем българи, патриотизмът в нашата политика, заяви Дашева.

Проблемите са много, ние разполагаме с експерти, те дават своето мнение, не бих изразила мнение по всички сфери, ние имаме програма, но аз мога да кажа приоритети в областта на спорта, образованието и младежта, допълни Дашева. „В образованието се нуждае повече от това да накараме младите хора да мислят, да сравняват, да изказват своето мнение. Така че може би има нужда от промени в учебната програма."

По-голяма част от училищата имат база за физическа култура и спорт, смята Дашева. „Остават може би около 400 до 500, които не са реновирани. Но МОН имат специални програми, с които може да се извърши тази реновация. Има какво да се желае по отношение площадки за спорт на гражданите и т.н."

Не смятам, че държавата съвсем не прави нищо за спортистите си, категорична е Дашева. „Тази година федерациите и спортистите бяха доста добре финансирани. За съжаление има какво да се желае по отношение увеличаване на финансирането в областта на спорта, бюджетът не е голям, може още да бъде увеличен".

За да се развива масовият спорт на нас ни трябват примери, акцентът в програмата обаче не е само масовият спорт, обясни Дашева. „Освен влагане на средства обаче в масовия спорт трябва да има и лична мотивация, а това трудно се изгражда, ако няма какво да покажем. Правилната политика трябва да бъде като разпределим и отделим средства за масов спорт".

Ние бихме могли да бъдем партньори с политическите сили, които ще бъдат в парламента, трябва да има коалиционна култура, т.е. трябва да разговаряме и ако е възможно да участваме като с това участие не бива да нарушаваме нашите принципи, допълни още Дашева. „Трябва гражданите да гласуват, защото бъдещето ще бъде по-трудно".

БНТ, „Още от деня"