12 октомври ден на българската община
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2024 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12 октомври ден на българската община

/КРОСС/ На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община и местното самоуправление. Датата носи символиката на първия Закон за общините и градското управление, приет на същия ден през 1882 година в Княжество България. С този закон се регламентира за първи път устройството и дейността на местните органи на държавната власт - общинските съвети, кметовете и техните помощници.

По силата на този закон кметът е "натоварен съ общинската полиция, както въ населените места, така и на цялото пространство на общинската територия, навсякъде гдето немя особенни полицейски власти". В него е посочено още, че кметът надзирава и се грижи: "за безопасността и исправността на общинските пътища; за качеството и чистотата на храните и питиетата, които се продаватъ; за проверяването на теглилките и мерките; за предвардването или за спиранието на пакостите или злощастията; за порядъка въ театрата, концерти и общите места".

Българската община е играела особено важна и обединителна роля през годините. Днес задълженията на кметовете се споменават в над 700 нормативни и поднормативни акта. През 1991 г., с приемането на новата Конституция, се определя, че "Република България е единна държава с местно самоуправление", а общината е "основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление".

На 11 декември 1996 г. е учредено и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с участието на една трета от общините. От 1999 година в НСОРБ членуват всичките 264 общини в страната, а през 2015 г. член на сдружението става и новосъздадената община Сърница.

12 октомври е избран за празник на работещите в общинската администрация през 1998 г. от делегатите на Общото събрание на НСОРБ. Така се поставя и началото на една традиция в историята на българските общини, която свързва минало, настояще и бъдеще. А през 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което обявява 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление в България, по предложение на НСОРБ.