Разработиха алгоритми за прогнозиране на силни земетресения
Секция: Наука
12 Октомври 2024 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разработиха алгоритми за прогнозиране на силни земетресения

/КРОСС/ Учени от Нова Зеландия и Германия са разработили алгоритми, за да помогнат за по-доброто разбиране на факта, че слабите земетресения, които внезапно увеличават скоростта и размера си, могат да сигнализират за предстоящ силен трус, съобщи Синхуа, позовавайки се на ново изследване. 

Според статия, публикувана в Seismological Research Letters, има поредици от земетресения, които се случват преди повечето силни трусове.

Моделът за прогнозиране на земетресения EEPAS (Every Earthquake a Precursor According to Scale) може да помогне да бъдат предвидени предстоящи силни трусове в рамките на месеци до десетилетия, в зависимост от техния магнитуд, казват изследователите от  новозеландския Институт по геоложки и ядрени науки и Германския изследователски център по геонауки.

EEPAS се е представил добре в направени глобални тестове и има важен принос за  прогнозирането на земетресенията в Нова Зеландия, както и за новозеландския Национален модел на сеизмичната опасност, отбелязват учените.

"Нашата работа е от решаващо значение за напредъка в разбирането ни за това как се натрупва сеизмична активност към силно земетресение", казва водещият автор на статията Анемари Кристоферсен от новозеландския Институт по геоложки и ядрени науки

Тези ресурси помагат за вземането на по-добри решения за това къде да се строи и за определянето на приоритетите при укрепването на съществуващата инфраструктура, за да стане Нова Зеландия по-устойчива на силни земетресения, допълва Кристоферсен.