Проф. Николай Габровски: Времето, в което медицината може да бъде полезна при инсулт е много малко
Секция: Здраве
12 Октомври 2024 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Николай Габровски: Времето, в което медицината може да бъде полезна при инсулт е много малко

/КРОСС/ Безспорно мозъчният инсулт е един от най-често срещаните заболявания, от които страда българинът. За съжаление времето, в което медицината може да бъде полезна, е много малко. В случаите, в които може да помогне, трябва да има много добра организация на лечението. Това каза неврохирургът и заместник-директор на „Пирогов" проф. Николай Габровски в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Над 1,2 милиона са хората с мозъчни заболявания у нас. Статистика сочи, че всеки трети човек ще страда от неврологично или психично разстройство в определен момент от живота си.

По думите му в последните години се работи много в тази посока. Неврохирургията в България е на добро ниво, подчерта проф. Габровски. „Хубавото е, че тя излезе извън София. Вече в няколко от големите градове има изградени отлично оборудвани центрове, с много добре подготвени специалисти. Цялостно за страната нивото на неврохирургията се повишава. Няма как да има абсолютен баланс, но по отношение на лекарите и качеството на предлаганата помощ България е на едно доста прилично европейско ниво", смята проф. Габровски.

Неврохирургът съветва при усещането на дискомфорт дълго време да се потърси лекарска помощ.

Анализ показва, че в София има 70 болници, от които само 9 имат структура за спешна помощ. „Това е анализ от агенция, такива са цифрите. Спешността е изключителна тежка медицинска дейност. Тя е много скъпа, поддържането на готовността за всичко. В „Пирогов" в шокова зала ако дойде пациент от тежък инцидент, най-образно казано имаме бутон, който се натиска и специалисти от 30 специалности се събират на момента", обясни неврохирургът.

Нова телевизия, „Събуди се"