Директорът на Народния театър: Има дефекти в самата система на финансиране
Секция: КУЛТУРА
12 Октомври 2024 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на Народния театър: Има дефекти в самата система на финансиране

/КРОСС/ Системата на културата е добре изградена и работи по ясни правила. Когато те се спазват, няма никакъв проблем. Но има дефекти в самата система на финансиране. Това каза директорът на Народния театър „Иван Вазов" Васил Василев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тези дефекти са се проявили още по време на COVID пандемията през 2020 г., когато се оказа, че хората, работещи в сценични изкуства, нямат заплати. „Ние сме единствения сектор в държавата, в който за да си подсигурим заплатите, трябва да имаме резултат", заяви той.

Той заяви, че приветства всяка проверка, защото те изсветляват системата. „Мога да ви кажа само периоди, в които не сме имали проверка при нас - мисля, че само през септември. Иначе ние сме в постоянен мониторинг. Аз нямам притеснения, лошото обаче е, че уеднаквяваме цялата система. Това е голяма грешка", допълни Василев.

По думите му случаите със финансови злоупотреби в сферата на културата са частни случаи.

„Нека да гледаме напред, защото наистина българската култура в момента е във възход. Аз приемам това предизвикателство за една по-добра възможност да се дореформираме и българският театър да тръгне в тази световна посока, в която аз като директор на Народен театър „Иван Вазов" го повеждам", заяви Васил Василев.

Той отправи призив към министъра на културата и хората, които коват законите на страната, за по-смели решения. „Сега е моментът, в който трябва да променим системата и да защитим институциите си и хората, които работят при нас. Ние не можем да си отговорим каква е функцията на театъра, регионален или национален, какъв щат трябва да има този театър, какви постановки трябва да прави? Каква всъщност е нашата задача? Защото в момента сме поставени в задачата „изкарайте приходи". ОК, но когато ги изкараме - сме престъпници. Това ли искаме да предложим на обществото?", запита директорът и определи, че това е призив към министъра на културата.

Народния театър има 85 спектакъла, които се играят на 3 сцени. „Нямаме възможност всичките представления да бъдат програмирани правилно. Има и осъвременяване на репертоара", обясни той.

С големите личности като Джон Малкович, които избраха Народния театър, са водени редица преговори, подчерта Василев. „Мога да кажа хубав спомен с него, когато пристигна преди една година. Говорим си с него творчески и аз реших да го поканя да постави в Народния театър. Когато зададох най-тежкия въпрос на един мениджър към творец: Какъв е хонорарът за неговото представяне? Той ме погледна и каза: „Колко е обичайният хонорар при вас?", аз казах сумата. А той отговори: „Това е, аз не идвам за пари".