Боряна Димитрова, Алфа Рисърч: На изборите може да има изненади
Секция: Анализи
12 Октомври 2024 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боряна Димитрова, Алфа Рисърч: На изборите може да има изненади

Възможно е появата на "новите играчи"

/КРОСС/ Предстоящите избори могат да донесат неочаквани изненади - възможно е мобилизиране на хора в конкретни по-малки населени места, които да повлияят на цялата картина след вота и при сформирането на правителство. Не е изключена и появата на нови играчи от "зоната на здрача".

Тези прогнози направи социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", цитирана от вестник Сега.
Според Димитрова разцеплението в ДПС създава нова, различна ситуация, като изключителното напрежение и натиск да се подкрепи едната или другата фракция, създава мобилизация сред хората да "не бъдат винтчета в политическия процес".

Запитана дали анти Пеевски кампанията ще даде резултати, тя посочи, че по-голямо въздействие според нея ще има от хората, които не желаят да бъдат купувани гласовете им. "По-голяма мобилизираща роля има желанието на хората, все пак и все още, въпреки изтощителните маратони от избори, да се противопоставят на купения вот. Има такова желание хората да кажат "Не".

"Винаги е имало и купен вот, и желание на част от хората да се противопоставят. Новото на тези избори е, не знам в какъв диапазон ще се увеличи, е, че купеният вот и желанието да се противопоставиш бяха на различни локации. Обикновено купеният вот е в по-малките населени места, в затворените общности, а противопоставянето - в София. Но балансът си остава.

В момента, включително и основно заради разцеплението в ДПС, започва да играе тази мобилизираща роля да се противопоставиш на купения вот не само в София и големите градове, но и в различни области на страната. Такова желание виждам, откроява се на тези избори за разлика от предишните. Доколко може да се вдигне такъв вот, ще видим на изборите, защото не бива да подценяваме и демобилизиращата роля на страха", коментира тя.

По думите й е възможно изборният успех на определени национал-популистки партии да доведе до гражданска мобилизация, подобна на тази в Полша, Турция, САЩ и др., но все още не се знае дали тя ще е достатъчно силна.

По нейните думи изхабяването на политическите актьори и на обществената енергия, протакането на създаване на редовно правителство и блокажът на различните институции създават благоприятни предпоставки за излизането изведнъж на евентуален нов политически проект на президента Румен Радев, който, според нея, вече е излизал от ролята си на президент.

"Колкото повече се изхабява политическият модел с несформиране на правителството и с изключителното възмущение от работата на НС, толкова повече се вдига топката на един евентуален президентски проект, заяви тя.

Относно възможността за поява на нови малки партии като "Величие", Димитрова заяви, че още преди предишните избори от "Алфа рисърч" са прогнозирали, че изненадата няма да е в центъра на политическия терен, а в периферията, където са малките играчи.

И сега не е изключено от зоната на здрача да излезе някой, но по-важният процес е, че такива организации са възможни като феномени, техният ресурс бързо се изчерпва и други застават на политическата сцена". Все пак, по думите й, тази кампания е с доста неизвестни - и поради ниската избирателна активност, и заради неочакваните мобилизации в конкретни населени места, които могат да повлияят на цялата картина, и заради малките разлики между отделните играчи, които могат да пренаредят политическия пъзел.

"Когато се промени средата и хората престават да изискват, излизат съвсем други неща на политическата сцена. В момента сме в порочна спирала - няма предлагане на политическо мислене, няма политически изисквания, хората се отказват и политиците влизат в нова пулсация на политически изяви. Един от основните ни проблеми е отстъплението на политическото, което е заменено от куп ерзаци, от противопоставяния и личностни нападки, но не и от политически ангажименти", посочи още социологът.

Според Димитрова в сегашната кампания се забелязва нежелание да се правят резки движения, за да се запазят възможностите за сформиране на правителство.

"Необузданото говорене отстъпи на заден план, умората се вижда навсякъде, вижда се в страховете на хората, че всяко прекрачване на границите може да е взривоопасно. Дори ярките политически изяви остават настрани, всичко е приглушено, заметено под килима, и там могат да действат механизми, далеч от политическите", заяви тя.
България

източник: Сега