Визията на „Възраждане“ за бъдещото управление
Секция: ПОЛИТИКА
12 Октомври 2024 20:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Визията на „Възраждане“ за бъдещото управление

/КРОСС/Проблемът на България не е, че няма редовно правителство. Проблемът на България е ширещата се корупция и унищожаването на държавността с какви ли не действия. Имаме едно статукво, което прави това вече няколко десетилетия. Това каза Петър Петров - кандидат за депутат от ПП „Възраждане", водач на листата в 24-ти МИР-София и в Монтана, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той очаква избирателната активност на предстоящите предсрочни избори да е по-ниска от тази на последните. Той призова хората да дадат гласа си, тъй като високата избирателна активност ще обезличи купения, зависимия и корпоративния вот.

Управлението трябва да се основава на допитвания до народа, смята „Възраждане". „Те са много важни. Най-големият проблем в момента в България е липсата на обществено доверие към парламента като орган, който взема най-важните решения. Искаме българските граждани да не ни казват постоянно „Ама то от нас нищо не зависи, всичко е наредено, те са си купили гласовете". Те трябва да разберат, че от тях зависи всичко. Ние искаме да има референдуми по най-важните въпроси за България. Знаете позицията ни за еврото, знаете позицията ни за американските бази, знаете и позицията ни, че трябва да отпаднат санкциите срещу Русия, които според нас са вредни за българската икономика - все неща, които ние не можем да пристъпим и по този начин да предадем доверието на нашите избиратели", изброи Петър Петров.

Българските граждани имат недоверие като цяло в съдебната система, отбеляза той. По думите му през последните десетилетия главният прокурор не изпълнява очакванията на обществеността. „Това е големият проблем. Дали ще го наречете „законодателна промяна", дали ще го наречете „промени в личностите" - трябва да се направи така, и то от законодателната власт, от Народното събрание, че да има процедури, които са прозрачни. Като юрист държа да кажа, че този Висш съдебен съвет с изтекъл мандат не трябва да провежда процедура по избор на главен прокурор", смята Петров.

В следващия парламент „Възраждане" може да бъде част от обединение, което да изхвърли ГЕРБ и ДПС от властта, заяви кандидатът за депутат. „И никога да не позволява те да имат нито премиер, нито министри, нито ръководни постове в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Смятам, че министър-председател трябва да бъде ярка политическа фигура. В България колективната безотговорност от типа Министерски съвет - дали служебен, дали редовен, подава топката на Народното събрание, което да гласува нещо, и по този начин министър-председател и Министерски съвет да си измият ръцете, както се случва в последни 3 години, не трябва да съществува. Независимо дали го наричаме „равноотдалечен" от партиите или „експертен" премиер, министър-председателят трябва да носи пряка отговорност. Аз съм привърженик на управление, в което се знае кой носи цялата отговорност и тя може да му бъде потърсена. От „Възраждане" искахме така да променим законодателството, че всеки, който управлява в ущърб на България и на интересите на обществото, който провежда чужди политики, да може да носи не само политическа отговорност, а наказателна, финансова, административна и друга", заяви Петър Петров.

Външната политика на България трябва да се промени, заяви той. „Безмитният внос на зърно от Украйна, който е до 1 юни 2025 г., не трябва повече да продължава, защото той уврежда българските производители. Трябва да спрем санкциите, защото ето например ядреното гориво, което взимаме в момента от Америка, ние няма къде да го загробваме и ще трябва да строим хранилище на територията на Република България, защото от две години Русия не само че не го приема, а ще ни връща отработено гориво от Пети и Шести блок. И в момента то стои на площадката на ядрената централа. Та дори и затова ние трябва да променим своята външна политика", смята кандидатът за депутат от „Възраждане".