Край на тока от въглища във Великобритания след 140 години
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2024 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Край на тока от въглища във Великобритания след 140 години

/КРОСС/ Докато у нас все още спорим кога и как да затворим въглищните си централи, Великобритания започна да превръща своите в гигантски батерии за съхранение на зелена енергия. Наскоро страната стана първата голяма икономика, която се отказа напълно от производството на ток от въглища.

„Ще създадем хиляди квалифицирани работни места и най-важното е, че ще започнем да се справяме с климатичната криза, за която не правехме достатъчно през последните години. Именно заради това министър-председателят каза, че превръщането на Великобритания в суперсила за чиста енергия е сред неговите пет най-важни цели. И правителството има ясен и дългосрочен план как да постигне това. Този план ще осъществи декарбонизация на нашето енергоснабдяване до 2030 година и ще ускори постигането на целта за нулеви емисии в цялата икономика. За да изпълним тази мисия, трябва да прокараме нов път, който да ни отдалечи от нестабилните пазари на изкопаеми горива", коментира Майкъл Шанкс, министър на енергетиката.

Не само политиците, но и синдикатите и работниците в Англия вече са убедени, че след 142 години съществуване, краят на въглищната енергетика е дошъл.

„Имаме чудесни технологии с вятър и слънце, които са изцяло възобновяеми и са много добри за нашата енергетика. Знаем обаче, че тези източници на енергия понякога прекъсват. Батериите обаче са съществена част от балансираната енергийна мрежа. Те ни дават възможност да съхраняваме енергията и да я връщаме обратно в електрическата мрежа, дори когато слънцето не грее, или пък няма вятър. Така че те са и важна част от плана за постигане на нулеви емисии", каза Стив Коксън, ръководител на комплекс за батерии.

Стив Коксън ръководи изграждането на комплекс от гигантски батерии върху една от затворените въглищни централи във Ферибридж. Те са с размери на корабни контейнери и са в състояние да захранят 250 000 жилища. Старите централи са подходящи за такива батерии, тъй като имат изградена връзка с енергийната мрежа.

„Вече изпълнихме такъв проект в Солсбъри. Той е с мощност от 50 мегавата. Но това, което правим сега, е издигане на съвсем друго, следващо ниво - батерии от 150 мегавата, които захранват цели два часа. Това е по-голям мащаб и като цяло показва посоката, в която се движим - големи батерии, способни да задоволяват нуждите на електрическата мрежа, що се отнася до възобновяеми енергийни източници и постигане на нулеви емисии", заяви Коксън.

Швеция, Белгия, Австрия и Португалия също спряха да произвеждат ток от въглища. Големи икономики като Германия обаче не бързат да го правят.