Заради горещото лято ще ядем домати и диня и през октомври
Секция: ИКОНОМИКА
13 Октомври 2024 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради горещото лято ще ядем домати и диня и през октомври

/КРОСС/ Горещото лято и топлата есен се оказаха благодатни за традиционно летните плодове и зеленчуци. Това отчитат производителите, които изпращат лоша година, имайки предвид качеството и количеството на реколтата, повлияна от жегите.

Семейство Николови от Лясковец от две десетилетия отглеждат на полеви условия и в оранжерии плодове и зеленчуци. Толкова горещо лято обаче не помнят. Топлолюбивите дини и пъпеши дори са прегорели от жегата.

„Имаме 40 процента спад на качество и количество. Наистина високите температури доведоха до ниски добиви и лошо качество. Наложи се земеделските стопани да пренаредят плановото стопанство", обясни Марияна Николова.

Заради лошата реколта на сезонни плодове и зеленчуци семейство Николови правят експеримент - през октомври слагат в оранжерия розови домати, които са почти готови. Дъщерята им - Габриела, също е в семейния бизнес. Момичето се опитва да намери в дебелите книги как се действа с отглеждането на плодове и зеленчуци през горещо лято, но не намира нищо.

„Няма наука в този отрасъл. Няма опитни полета. Производителят сам се учи, нагажда и поема рисковете", казва тя.

„От много студена пролет преминаваме към много горещо лято. Това води до физиологични проблеми на растенията. Стават недъгави, с проблеми, пада им качеството", коментира майката на Габи.

Дъщерята на Марияна има идея как да се постъпва с продукция, която няма добър външен вид - да я преработва, основно на лютеница. Въпреки това, семейство Николови се надява следващото лято да не бъде толкова горещо иначе ще се наложи да засадят домати и краставици много по-рано от обичайното.