България завърши наравно с Люксембург
Секция: СПОРТ
13 Октомври 2024 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България завърши наравно с Люксембург

/КРОСС/ Българският национален отбор по футбол завърши 0:0 в домакинството срещу Люксембург в мач от група 3 на Лига С в турнира Лига на нациите, в който победата бе задължителна за амбициите ни за първо място.

И действително - националите ни имаха огромно желание да постигнат този успех, а и бяха подкрепяни горещо от над 15 000 зрители на ст. „Христо Ботев" в Пловдив. Въпреки това тимът ни показа неумение да създава положения и най-вече - да ги реализира.

Българските футболисти имаха едва няколко ситуации за гол. При най-сериозните от тях Филип Кръстев предпочете да шутира към вратата в 15-ата мин., вместо да подаде, а в 68-ата мин. Кирил Десподов шутира от пряк свободен удар, но вратарят Антони Морис изби. Кръстев имаше нов шанс в 77-ата мин., но ударът му бе слаб и лесен за Морис. Вратарят на гостите се справи накрая и с шут на резервата Здравко Димитров.

В същото време гостите отбиваха атаките ни организирано и със спокойствие, като на свой ред можеха да вкарат. В 16-ата мин. Алесио Курчи излезе сам срещу вратаря ни Димитър Митов, но прехвърли вратата. В 59-ата мин. Дирк Карлсон бе оставен непокрит при изпълнение на статично положение, но също би над вратата.

Липсата на голове в двубоя бе компенсирана от твърди влизания и в резултат на това словенският рефер Давид Шмайц показа общо 11 жълти картона (6 от тях на българите). В резултат на това централният защитник Алекс Петков, левият бек Фабиан Нюрнбергер и нападателят Александър Колев ще пропуснат гостуването срещу Северна Ирландия във вторник.

Все пак България вече има 5 т. и продължава да дели върха с Беларус (5 т.), като и двата тима имат еднаква голова разлика (1:0), след като беларусите завършиха 0:0 с третия - Северна Ирландия (вече с 4 т.). Люксембург е на последно място с 1 т.

ОТЗИВИ
След края селекционерът Илиан Илиев съжали за пропуснатия шанс за победа. „Както се очакваше, получи се точно такъв двубой - тежък, срещу един противник, който не заслужаваше тези две загуби до момента. Откъм себераздаване и борба отговорихме. Малко повече креативност липсваше. Ако бяхме като цяло по-креативни, можеше да спечелим мача. Имахме някакъв натиск в последните 20-30 минути. Получи се некрасив мач. Продължаваме напред. Групата не е лека. Имаме още три мача да се опитаме да спечелим групата. Мисля, че хората, които влязоха, се опитаха да променят нещата, но не успяха, за съжаление. Най-важното нещо - искам да благодаря на всички хора, които дойдоха на трибуните", заяви Илиев.

Президентът на БФС Георги Иванов допълни: „Има и такива мачове, в които нещата не се получават. Всички дадоха най-доброто от себе си, но не успяхме да победим. Трябва мачове с едно положение или без положение да ги решаваш. Точката обаче също е важна в този момент. Имаме пълно доверие на Илиан Илиев за групата и избора на състав. При всички положения, когато има контузени или наказани, това се отразява, но не може да ни бъде оправдание за лош резултат, защото целта остава да сме първи в групата."