Литва гласува на парламентарни избори
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2024 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Литва гласува на парламентарни избори

/КРОСС/ Литва гласува днес на парламентарни избори. Проучване показа, че въпреки добрата икономическа ситуация е възможна смяна на управляващата дясноцентристка коалиция от социалдемократите и по-малки лявоцентристки партии.

Около 2,4 милиона души имат право да гласуват в два тура за 141 представители в Сейма за четиригодишен мандат. 70 депутати ще бъдат избрани по партийни листи заедно с кандидатите в едномандатни избирателни райони, които успеят да получат над 50 процента от гласовете. Балотажът е на 27 октомври, когато в повечето от едномандатните райони изборът ще е между първите двама кандидати.

Правителството на Ингрида Шимоните управлява от 2020 година, когато нейният Съюз „Отечество" сформира коалиция с две либерални партии - Партията на свободата и Либералното движение на Литовската република. Въпреки спада на рейтинга си управляващата партия излъчи най-много депутати на изборите за Европейски парламент.

По-рано тази година обаче литовският президент Гитанас Науседа спечели втори петгодишен мандат, като победи именно Шимоните на балотажа. Сега социолозите отчитат, че въпреки увеличението на доходите и ниската инфлация избирателите са недоволни от правителството на Шимоните заради строгите мерки срещу Covid-19 и мигрантите от Беларус. От Вилнюс обвиняват Минск и Москва, че организират наплива.