Климатичната криза може да причини повече сблъсъци на китови акули с кораби
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Октомври 2024 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Климатичната криза може да причини повече сблъсъци на китови акули с кораби

/КРОСС/ Повишаването на температурите на океана може да увеличи заплахата за застрашените китови акули от сблъсъци с големи кораби, предава Евронюз. Учени от университета в Саутхемптън и Морската биологична асоциация на Обединеното кралство прогнозират, че по-затоплящите се от климатичната криза морета ще провокират китовите акули да търсят нови местообитания - отвеждайки ги по пътя на натоварените морски пътища.

Проучването изчислява, че до края на века сблъсъците между китови акули и големи кораби може да са 15 000 пъти повече, отколкото са в момента.

Защо китовите акули са по-уязвими от другите риби?
Китовата акула е най-голямата акула в света, като най-голямата регистрирана някога китова акула достига 18,8 метра. Застрашеният вид обитава откритите води на тропическите океани, като рядко навлиза във вода с температура под 21°C.

Скорошни доказателства показват, че китовите акули са особено уязвими от удари с кораби - когато морските животни биват удряни и наранявани или убивани от големи плавателни съдове - защото прекарват времето си в повърхностни води и се събират в крайбрежните райони. Видът също така е силно подвижен и реагира на промените в температурата.

„Нашето проучване предполага, че дори най-голямата риба в света е в опасност от изменението на климата. Открихме, че предпочитаните океански местообитания за китовите акули се изместиха, понякога на напълно нови места, често с по-хладни води. Ако акулите се преместят в тези нови обитаеми пространства, това може да им осигури известна почивка от изменението на климата, но също така може неволно да ги изложи на рискове като непреднамерено улавяне и сблъсъци с кораби", казва водещият автор на изследването д-р Фрея Уомърсли.


Китовите акули могат да загубят над половината от своето местообитание в някои морета
Проучването комбинира данни от сателитно проследяване на китови акули с глобални климатични модели, за да предскаже бъдещото разпространение на рибата при различни климатични сценарии. Тези карти на разпространение са съчетани с гъстотата на корабния трафик, за да се види дали китовите акули ще се преместят в силно натоварени райони, потенциално увеличавайки вероятността от удари с кораби.

При сценарий с високи емисии (при който светът продължава да разчита в голяма степен на изкопаеми горива), проучването прогнозира загуба на основни местообитания от над 50 процента в някои национални води до 2100 г. При този сценарий най-големите потенциални загуби биха били в Азия.

Сценарият за устойчиво развитие (в съответствие с целта за не повече от 2°C глобално затопляне) доведе до прогнозирано увеличаване на основното местообитание, особено в Европа.


Мерки за защита
Изследователите призовават властите да предприемат действия за защита на морските животни
„Въпреки че нашите резултати са тревожни, те също са положителни и показват, че имаме капацитета да променим траекторията на популацията на китовите акули и друга застрашена морска мегафауна. Чрез смекчаване на изменението на климата можем индиректно да гарантираме, че океанът е по-безопасно място за някои от най-големите му жители. Вече знаем кои стратегии да изпробваме за ограничаване на сблъсъци между кораби и акули - като намаляване на скоростта и пренасочване около ключови места - и сега зависи от отделните правителства да предприемат действия", казва д-р Уомърсли.

Д-р Уомърсли препоръчва на правителствата и морските мениджъри да се стремят да включат количествени прогнози за климатичните заплахи като това проучване в бъдещи усилия за превенция. По този начин защитите ще бъдат адаптивни и устойчиви към всички сценарии на климатичните модели.