Тийнейджър покори 14-те най-високи върха в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Октомври 2024 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тийнейджър покори 14-те най-високи върха в света

/КРОСС/ Непалски тийнейджър постави световен рекорд, като стана най-младият алпинист, изкачил 14-те най-високи върха на Земята, пише BBC.

18-годишният Нима Ринджи Шерпа стъпи на върха на тибетския връх Шишапангма в сряда около 06:05 ч. местно време. Така той стана последният от едва няколко души, които са изкачили всички "осемхилядници" в света - 14-те върха, които Международната федерация по алпинизъм и изкачване (UIAA) признава за над 8000 метра надморска височина.

Шерпа, който започва да изкачва високи върхове на 16-годишна възраст, успя да покори всички осемхилядници само за 740 дни. Първият му връх е Манаслу в Непал, осмият най-висок връх в света, който изкачва през септември 2022 г., малко след като завършва 10 клас.

По време на всяка експедиция, Нима Ринджи е придружаван от своя партньор Пасанг Нурбу Шерпа, член на етническата група шерпи, населяваща високопланинските райони на Непал. Нима Ринджи вече има отличия като най-млад алпинист. Той е покорил върховете G1 и G2 в Хималаите, Нанга Парбат в Кашмир и е изкачил Еверест и Лхотце в рамките на 10 часа.

От върха на Шишапангма той сподели своята мечта: да обори стереотипите за шерпите като само помагат на чуждестранните алпинисти. "Това изкачване е не само кулминацията на моето лично пътешествие, но и почит към всички шерпи, които мечтаят отвъд традиционните граници, които са ни поставени", казва Нима Ринджи.

Нима Ринджи произхожда от семейство на алпинисти рекордьори, които ръководят най-голямата компания за алпинистки експедиции в Непал, както и групата, с която той завършва изкачването на връх Шишапангма.

Неговият баща, Таши Лакпа Шерпа, с вълнение разказа за момента, когато синът му се е обадил от върха, за да сподели успеха.

Нима Ринджи счупи рекорда на своя сънародник Мингма Гябу "Давид" Шерпа, който покори всички осемхилядници на 30-годишна възраст през 2019 г. "Този рекорд ще бъде много труден за надминаване", отбелязва Ракеш Гурунг от Министерството на туризма на Непал.

Всички 14 осемхилядника се намират в Азия, в планинските вериги Хималаи и Каракорум.