Нито един българин не избяга в Русия от "неолибералните политики"
Секция: Коментари
13 Октомври 2024 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нито един българин не избяга в Русия от "неолибералните политики"

/КРОСС/ Около 150 европейци са поискали да се преместят в Русия по новата схема за граждани на "държави, които натрапват деструктивни неолиберални постановки" и споделят духовно-нравствените ценности на Москва, съобщи Телеграм каналът Mash.

Сред тях няма нито един българин. Най-много молби за временно местожителство до руски консулства в Европа има от Румъния и Германия - по 30. Кандидатите са на средна възраст и приличен социален статус, отбелязва каналът. По 10 молби има от холандци и австрийци, три - от латвийци. Има кандидати и от Великобритания, Италия, Канада. Най-честото обяснение на кандидатите за желанието им да се преместят в Русия е, че са се уморили от европейския начин на живот, високите цени и наплива на мигранти. Противниците на "неолибералните постановки" трябва да се обърнат с писмена молба до руските консулства и посолства. Те ще могат да получат еднократна виза за три месеца.

Не се уточнява какво ще се случи, след като визата изтече. На 20 септември руското правителство утвърди "черния" списък с държавите, чиито граждани ще се ползват с тази "привилегия". В него попаднаха 47 държави, сред които и България. От ЕС в него не са само Унгария и Словакия, пише "Сега". Челен опит В началото на 2024 г. в Нижни Новгород от Канада се пресели семейство Фейнстра - Аренд, Аниса и осемте им деца. Съпрузите са фермери и са живеели в централната част на Канада, където са имали стопанство с крави, овце, кози, свине и др. Те водят и блог в YouTube, в който показват своя бит. Там разказват, че са консервативни християни, на които не им харесвали някои аспекти от училищното образование. "Канада не е това, което беше. Сега там са разпространени много от идеите на ЛГБТ и трансджендърската идеология, с които ние не сме съгласни. Затова решихме да се преместим в Русия. Тук има много възможности в различни области, включително и в селското стопанство. Освен това Русия се противопоставя на натиска на Запада", разказваше охотно Аренд пред руските медии. Той призна, че роднините и приятелите им не са подкрепили решението да се преместят в Русия и са ги обявили за луди. На Фейнстра бе дадена виза и те получиха право да живеят в Русия. 

Аренд Фейнстра записа видео, в което разказва какво се е случило, а съпругата му заявява, че е разочарована от Русия и иска бързо да се махне. След като се вдигна шум, властите набързо решиха проблема на семейството, а то изтри гневното видео. Не толкова щастлива развръзка обаче имаше друго шумно преместване. През лятото на 2023 г. 32-годишният датчанин Никлас Хоффгаард избягал в Русия заради "традиционните ценности".

Адвокатът на Никлас Роман Петров разказва, че клиентът му не харесвал политиката на Дания и другите европейски страни по отношение на миграцията и ЛГБТ. Той бил християнин и харесвал политиката на Путин. Когато се преместил в страната, подал молба за временно убежище, обаче тя се замотала по институците и приятели му предложили да подпише договор с армията, за да легализира пребиваването си в Русия. Така и направил. След което бързо се озовал на фронта. Там влязъл в конфликт с командира си, който го обвинил, че е американски шпионин, разказва адвокатът пред датското издание DR.

През януари 2024 г. руското МВР разрешило Никлас да удължи престоя си в Русия, но във военната част казали, че договорът му е безсрочен и може да бъде разтрогнат едва след завършване на мобилизацията. Никлас подаде иска срещу руското МО, за да развали договора си, но съдът го отклони. Адвокатът му е обжалва, а Никлас се оплаква, че не получава никаква помощ от посолството на Дания.