България има училище с пълен пансион за социално слаби деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2024 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България има училище с пълен пансион за социално слаби деца

/КРОСС/Вече 10 години група ентусиасти, начело с двама актьори, създават първото по рода си училище с пълен пансион за социално слаби деца.

А на връх 1 ноември излиза и документална лента за пътя на тази кауза. Цвети Петрунова и операторът Стоян Митев се срещнаха с учениците в село Русаля, Великотърновско.

Усмивки далеч от родния дом, които пристигат от цяла България. Децата в училището на село Русаля нямат стая само за тях, но с всеки изминал ден преоткриват смисъла на знанието. И искреността на силната прегръдка. Прегръдка - подарена от двама актьори и техния незаменим екип.

„Беше диво тук. Нямаше я глъчката на децата, която прави това място прекрасно" , казва актьорът Златко Златков, който преди 10 години за първи път вижда няколкото ореха и декарите земя, върху която днес е училището.

„Търсихме нашата кауза да се случи в центъра на България. Така и стана", допълва още той.

Станислава Пенчева и Надежда Маринова са ментори в училището от шест години. Докато децата са в пансиона, те са най-верните им приятели.

„Нашата работа се състои в цялостната грижа. Aбсолютно всичко, което прави един родител за неговото дете, го правим ние", казват те.

„Искам да стана футболист, защото това ми е детската мечта и искам да играя в Англия, защото там се играе най-хубав футбол", казва Стоил

„Чувствам се полезна за тези деца, а това място ми дава свобода", споделя Надежда и допълва, че работата ѝ е доста изтощителна.

„Децата нямат почивен ден и ние работим почти постоянно, но колкото и да сме изморени, децата просто ни липсват. Ние сме част от тях, те са част от нас. Те се превръщат в личности и в много от тях виждаме част от нас", коментира менторът.

„Имаме своите моменти на тъга, но едно дете да спасиш - спасил си цяла вселена", смята Надежда.

Най-съкровеното желание на менторите е за Коледа е да имат гимназия.

А за да могат децата да се изучат, цял млад филмов екип създава филма „Училище за надежда", който ще излезе в кината от 1 ноември.