„Автентични ритми” събра състави от цялата страна
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2024 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Автентични ритми” събра състави от цялата страна

/КРОСС/ 20 състава с над 320 участници се включиха в юбилейното десето издание на Национален фестивал на клубовете за народни хора „Автентични ритми" в град Нови пазар. Тази година участниците бяха от общините Шумен, Варна, Провадия, Долни чифлик, Смядово, Дългопол, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Ветрино.

В първа категория танцовите групи изпълниха по две автентични хора, като едното от тях задължително трябвашe да бъде от Североизточна България. Във втора категория съставите представиха по едно хоро в разработка по преценка на ръководителя, от която и да е етнографска област.

Основната цел на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор, чрез предоставяне на възможност за изява на групи от цялата страна и създаване условия за широк културен обмен.

По обичай фестивалът се провежда всяка втора събота на месец октомври по време на Дните на града. В началото той е имал регионален характер, но с течение на годините прераства в национален. Негов създател е дългогодишния ръководител на танцови състави Тодор Ганчев. Организатори са Община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872".

Спонсори са представители на местния бизнес - „Ново стъкло" ЕАД, фирма „РуБо" и „Ник Доналдс".