Проф. Тодор Кантарджиев: Коронавирусът, който циркулира в момента в България е подвариант на "Омикрон"
Секция: Здраве
13 Октомври 2024 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: Коронавирусът, който циркулира в момента в България е подвариант на "Омикрон"

/КРОСС/ "Коронавирусът, който циркулира в момента в България е подвариант на "Омикрон". Случаите се увеличават, защото имунитетът на нашето население не е достатъчен, за да се бори срещу него. Нямаме рязко увеличение, но си циркулира", уточни специалистът. Георги Георгиев: Чувството за безнаказаност в обществото показва необходимостта от съдебна реформа.

"Опасен е само за много възрастните, за тези, които са на химиотерапия и имунен дефицит и е опасен, докато човек е болен и получи дихателна недостатъчност - не може да диша, посиняват му сливиците и трябва да се търси лекарска помощ", каза проф. Кандарджиев и подчерта, че старите тестове горе-долу го хващат.

"Много ваксинираните хора имат предимство, защото имат т.нар. "имунологична памет", защото е от много голямо значение, че голяма част от българите са били в контакт с ковид и са били реваксинирани", допълни специалистът. Професор Кантарджиев подчерта и обърна внимание на това, че още е рано за грип.

"Много вируси циркулират, но в рамките на седмица минават - или те боли гърло, или ти тече носа, имаш лека температура, но това не е есенният грип. Първите случаи на грип се доказват обикновено през ноември месец, след това декември епидемичното разпространение става масово - започват да боледуват ученици и студенти. Когато си дойдат българите от Великобритания с аеропланите, като се кашля по летищата - има много грип", каза още той.

"Като си болен - седи си вкъщи, не ходи да се пазариш по аптеките да ти дадат разни добрини за хората, проветрявайте и маската да е в джоба", подчерта Кантарджиев.