Димо Дренчев: Остарялата водна мрежа в Перник е основният проблем, буквално пилеем вода
Секция: Коментари
13 Октомври 2024 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димо Дренчев: Остарялата водна мрежа в Перник е основният проблем, буквално пилеем вода

/КРОСС/ Кандидатът за народен представител от „Възраждане" Димо Дренчев коментира продължаващите проблеми с водоснабдяването в Перник, който през 2019 година претърпя сериозна водна криза. Според Дренчев, макар в момента недостигът на вода да не е проблем, остарялата и амортизирана водопроводна мрежа продължава да създава значителни затруднения за жителите на региона. Областта е на незавидното второ място по пилеене на вода в България, като 83% от ценния ресурс изтича в земята преди да стигне до чешмите на хората. „Въпреки че в момента няма недостиг на вода в язовир Студена, имаме постоянни аварии заради амортизираната водна мрежа, тръбите се цепят при всяка промяна в налягането, помпите често се развалят," обяснява Дренчев. Според него, много хора в Радомирско дори смятат, че са на воден режим, но всъщност проблемът е в ежедневните аварии.

Дренчев критикува и забавянето и качеството на изпълнението на проекта за водния цикъл на Перник. „Водният цикъл се прави с огромно забавяне и некачествено. Целият град е разкопан, а само преди няколко дни мръсна вода от подменящите се тръби замърси река Струма - тя течеше оранжева от ръждата," посочва той. Кандидатът за народен представител заявява, че вместо да се харчат огромни суми за военна техника като зенитно-ракетни комплекси и военни кораби, тези милиарди биха могли да се вложат в подобряване на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в цялата страна. „Това е нещо, което ще се използва за 50-60 години напред, както ние сега използваме инфраструктурата, създадена от нашите родители," коментира Дренчев.

Според него, проблемите в страната не са нерешими, но е нужна дългосрочна стратегия и правилна насоченост на усилията. „Дори демографската криза може да бъде решена в рамките на едно поколение, ако се работи в правилната посока," завършва той. С тези думи Димо Дренчев отправя ясна критика към настоящото управление и призовава за по-отговорно отношение към решаването на жизненоважните проблеми в инфраструктурата на страната, с акцент върху Перник и региона.