Русия е евакуирала над 30 000 души от районите по границата с Украйна
Секция: Русия
14 Октомври 2024 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия е евакуирала над 30 000 души от районите по границата с Украйна

/КРОСС/ Около 30 415 души, в това число близо 8000 деца, са били евакуирани от граничещи с Украйна райони заради обстрел и нападения, заяви руският омбудсман Татяна Москалкова в публикувани днес коментари, цитирани от Ройтерс.

В интервю за медията "Аргументи и факти" Москалкова каза, че евакуираните са подслонени в близо 1000 центъра за временно настаняване в цяла Русия.

Украйна, подложена на руска инвазия от февруари 2022 г., отвърна с обстрел и други атаки срещу пограничните райони на Русия, като военните твърдят, че ударите са насочени срещу ключова за военната кампания на Москва инфраструктура.

През август украинските сили нахлуха в Курска област, като завзеха десетки селища и оттогава удържат повечето позиции, посочва Ройтерс.

Москалкова заяви, че е получила сигнали за повече от 1000 руски граждани от Курск, чието местонахождение е неизвестно и за които се твърди, че са били отвлечени от украинските сили.

Ройтерс не може да провери по независим начин изнесените от Москалкова данни. За момента няма коментари по въпроса от Киев. И двете страни отричат да са нападали или държали в плен цивилни, но във войната са загинали хиляди хора, по-голямата част от които са украинци.

В интервюто Москалкова заяви също, че е посетила над 2000 украински военнопленници в Русия и че подобни посещения на руски пленници е направил нейният колега в Украйна.