Доктор Айча Заралиева съветва как да се справим с хроничните болки в ставите и сезонните инфекции
Секция: Здраве
14 Октомври 2024 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доктор Айча Заралиева съветва как да се справим с хроничните болки в ставите и сезонните инфекции

/КРОСС/ Болки в ставите и мускулите, скованост, оток, затруднена походка са често срещани оплаквания през есенно-зимния период при хора с проблеми в опорно-двигателния апарат.

Традиционното лечение на тези оплаквания включва редица медикаменти, физиотерапия, вътреставни инжекции и оперативни интервенции.

Според медицинско проучване в областта на хомеопатията, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти показва, че всеки 8-ми от тези пациенти има проблеми с гръбначния стълб и/или болки в горните и долните крайници. Резултатите от проучването сочат, че групата от хора, лекувани с хомеопатия, са приемали с 46 % по-малко нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС) и 67% по-малко аналгетици, за да облекчат своите мускулно-скелетни болки. В подгрупата на пациентите над 70 г. употребата на НПВС хомеопатичната група е 3,7 пъти по-малка.

"В моята лекарска практика голяма част от пациентите са именно хора с хронични болки в мускулите и ставите, които се обострят през студените месеци от годината. Разбира се, всеки един случай е индивидуален, но заедно с традиционните медикаменти за лечение, предписвам и хомеопатични препарати. Не трябва да забравяме, че хомеопатията е част от холистичния подход в лечението на пациента. Тя е също толкова ефикасна като метод на лечение, но за разлика от НСПВС е без странични действия и противопоказания, коментира пред БНР д-р Айча Заралиева, д.м., специалист по физикална и рехабилитационна медицина и преподавател по физиотерапия в Югозападен университет "Неофит
Рилски".

През есенно-зимния сезон най-честите причини за консултация с лекар са вирусните инфекции. Студеното време и по-дългото пребиваване в затворени пространства увеличават риска от заразяване. Любопитен факт е, че техни причинители могат да бъдат над 200 вируса. Основните симптоми, с които се сблъсваме са хрема, кашлица, болки в гърлото, главоболие, мускулни болки и висока температура.

Статистическите данни показват, че възрастните боледуват средно 2- 4 пъти годишно, докато при учениците честотата е 4 - 5 пъти на година. Освен хората в пенсионна възраст и хронично болните, сред най-рисковите групи са децата, посещаващи ясла или детска градина, които боледуват между 2 и 12 пъти годишно. Самолечението на вирусните инфекции е опасно, а честата и ненужна употреба на антибиотици повишава риска от антибиотична резистентност.

"Антибиотиците не унищожават вируси - нито грипни, нито вируси на простудни заболявания, също така те не са температуропонижаващо средство. Това трябва да стане ясно на всички пациенти, които предприемат самолечение. Прекомерната употреба на антибиотици е изключително опасна, като в дългосрочен план може да доведе до липсата на медикаменти, с които да бъде лекуван един човек, заради развитието на резистентност, коментира д-р Петко Загорчев, специалист по анестезиология и интензивно лечение, клинична токсикология и спешна медицина. Той е председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

Д-р Загорчев напомни, че клиничните хомеопати стоят твърдо за спазването на имунизационния календар и не са против антибиотиците. Има редица заболявания, чието лечение налага включване на прецизно избрани антибиотици, но призова те да бъдат приемани само, ако са предписани от лекар.

"Хомеопатията е неразделна част от интегративната медицина. Познаването и приложението на този метод на лечение намалява ненужната употреба на антибиотици. При приемане на хомеопатичните медикаменти няма токсични ефекти върху организма, както и странични реакции. Тя стимулира имунната система на пациента и съзряването на незрелия имунитет при децата, добави той.