Успяха да размножат в аквариум застрашен вид корал
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Октомври 2024 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Успяха да размножат в аквариум застрашен вид корал Той е класифициран като уязвим в целия свят

/КРОСС/ Застрашен вид корал, чиято окраска е розова, се е размножил за първи път в аквариум във Великобритания, в музея „Хорниман" в южен Лондон, съобщи Физ.орг. Снимки, направени от експерти, запечатват забележителното лабораторно размножаване на розовия корал, наречен Eunicella verrucosa. За първи път този вид от умерения пояс е успешно размножен в институция във Великобритания.

Розовите морски корали се срещат в крайбрежните води от Западна Ирландия и Югозападна Великобритания до бреговете на Западна Африка и Средиземноморието. Те са застрашени и са класифицирани като уязвими в целия свят в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Розовите корали са събрани от екип на университета на Ексетър. Те са отглеждани в лаборатория, където се провеждат пионерските изследвания за тяхното размножаване.

„Абсолютно невероятно е да наблюдаваш как яйцата се изхвърлят и ларвите плуват наоколо. Това е революционно постижение и ни предлага дългоочакваната възможност да разширим познанията си за размножаването на коралите от умерения пояс, особено за развитието на ларвите и заселването им", каза водещият автор на изследването Кайла Уитли Корнблум от университета на Ексетър.