БДЖ организира пътувания с парен локомотив до Перник и Радомир през почивните дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2024 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЖ организира пътувания с парен локомотив до Перник и Радомир през почивните дни

/КРОСС/  БДЖ организира атракционни пътувания с влак с парен локомотив по маршрутите София - Перник - София и София - Радомир - София във връзка с тематичните празници в Перник и Радомир. На 19 октомври (събота) в град Перник се отбелязва празника на града, а на 20 октомври (неделя) в Радомир ще се проведат тържества по повод Деня на бозата.

Атракционната композиция, съставена от четири пътнически вагона, ще бъде теглена от ретро парен локомотив серия 01.23, който е произведен във фабриката SLM Winterthur - Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

На 19 октомври специалният влак ще тръгне от Централна гара София в 09:30 ч. и ще пристигне на гарата в град Перник в 11:20 ч. Там ще бъде тържествено посрещнат от местните жители. Пътниците, закупили си билет за ретро композицията, ще имат възможност да се насладят на богата празнична програма с концерти, изложби, традиционни прояви и много забавления за децата. Отпътуването от Перник към София е в 15:20 ч., а пристигането в столицата е в 16:43 ч.

В неделя, 20 октомври, влакът в същия състав ще замине от Централна гара София отново в 09:30 ч. и ще спре в Перник в 11:20 ч., откъдето сдобилите се с билет ще могат също да се качат, за да се присъединят към отбелязването на най-важния за радомирци празник през годината. Тръгването от гара Перник е в 11:45 ч., а пристигането в Радомир в 12:03 ч. Наобратно влакът ще тръгне за София в 15:35 ч. и ще пристигне на гарата в столицата в 17:44 ч. 

Празничната програма в Радомир обещава да бъде фестивал на вкусовете и забавленията. Подготвена е богата фолклорна програма, алея на занаятите и кулинарни демонстрации. По случай празника гостите ще могат да се насладят на традиционната българска напитка - боза, раздавана в количество от над 600 литра. Популярният готвач Ути Бъчваров пък ще приготви гигантски баници за всички присъстващи. Сред планираните атракции има още: изложби, кулинарно изложение и фермерски пазар. 

Цената на двупосочния билет от София до Перник и от София до Радомир е 40 лв. за възрастни и 20 лв. за деца до 10-годишна възраст с включено запазено място. Продават се и билети за неделния атракционен влак по направлението Перник - Радомир - Перник, които са на стойност 20 лв. за възрастни и 10 лв. за деца.

Билетите за атракционните пътувания с парен локомотив ще могат да бъдат закупени от понеделник, 14 октомври, на билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн на https://bileti.bdz.bg/.