Novartis България стартира традиционната си информационна кампания срещу рака на гърдата „Времето е живот“ и представя ново проучване за нагласите на българската жена по отношение на превенцията
Секция: Здраве
14 Октомври 2024 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Novartis България стартира традиционната си информационна кампания срещу рака на гърдата „Времето е живот“ и представя ново проучване за нагласите на българската жена по отношение на превенцията Едва 13,5% от българските жени посочват, че са добре запознати със заболяването рак на гърдата. Именно затова кампанията “Времето е живот” на Novartis България продължава да генерира уникално и достоверно съдържание от водещи специалисти в областта на онкологията, за да информира широката общественост за нуждите от навременна и честа профилактика.

/КРОСС/ През месец октомври 2024 година Novartis България реализира представително проучване, което дава реалистичен поглед върху нагласите на българските жени по отношение на заболяването рак на гърдата. Изследването е реализирано от социологическата агенция Blue Point по поръчка на Novartis България и включва представителна извадка от жени на възраст между 25 и 55 години, живеещи предимно в големите градове на страната ни.

Резултатите показват, че под 10% от респондентите заявяват, че са изцяло запознати с конкретни кампании срещу рака на гърдата и ги следят ежегодно, а едва 13,5% от българските жени имат задълбочени знания по темата за превенция на рака на гърдата. Това категорично подчертава нуждата от концентриране на усилия с цел повишена осведоменост на обществото в тази посока. Този октомври кампанията „Времето е живот" на Novartis за втора поредна година разпространява към широката общественост най-актуално и достоверно съдържание по темата с помощта на водещи експерти в областта на онкологията. В подкрепа на инициативата се присъединяват и популярни личности с отношение към проблема рак на гърдата. Всички видеа, експертни материали, специализирани интервюта и ценна информация относно най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при жените са отново свободно достъпни за всеки в каналите на Novartis България ​​- YouTube, Facebook и Instagram, както и в медийното простраство.

Проучването сред българските жени показва, че 85% от анкетираните теоритично посочват необходимостта да се прави профилактика поне веднъж годишно, но едва 46% от тях реално са посетили специалист през последната една година. Това несъответствие между знанията на теория и двойно по-малкото реални действия по отношение на регулярните профилактични прегледи до голяма степен се дължи на страх или липса на информация. Данните сочат, че 52,5% от жените в България избягват чести профилактични прегледи поради безпокойство от евентуална диагноза, докато 44,8% индикират, че пропускат регулярните прегледи, защото нямат достатъчно информация по темата. На фона на тези данни почти 30% от интервюираните жени посочват, че имат поставена диагноза с някои от изследваните образувания, като най-често срещаното е наличието на киста на гърдата, следвани от фиброкистозни промени в гърдите и фиброаденом.

Относно начините на диагностика респондентите от проучването посочват, че 33,3% регулярно прилагат самопреглед на гърдите си, докато 13% никога не са го правили. Друг често срещан начин на диагностициране и профилактика е посещението на лекар-специалист за преглед при 25% от българките, а 22,8% не са го правили нито веднъж в живота си. Регулярното провеждане на ехомамография и мамография са по-слабо популярни сред жените в страната, а логично с най-малка честота респондентите посочват извършването на ядрено-магнитен резонанс, който е много по-специфичен и изисква повече ресурси.

От проведеното проучване става ясно, че българките посещават за първи път специалист във възрастта 25-35 години. Това най-често се случва по тяхна инициатива или по препоръка на личния им лекар, без да имат конкретни оплаквания. От друга страна, 15% от анкетираните посочват, че са посетили за първи път специалист едва след като са имали вече много конкретни оплаквания.

Поредицата от инициативи на информационната кампания „Времето е живот" целят да подчертаят значението на профилактиката и ранното диагностициране на рака на гърдата. Социологическото проучване показва, че информационни кампании като "Времето е живот" са посочени като мотивиращ фактор за по-чести прегледи при цели 43% от жените в България. Други силно мотивиращи фактори са безплатните профилактични прегледи, регулярното насочване от личния лекар и прегледите, които са платени от работодателите.

В настоящото изследване наблюдаваме, че близо ⅔ от анкетираните посещават личния си лекар поне веднъж на половин година или по-често. Предвид тези факти, жените в България могат да бъдат все по-успешно стимулирани към профилактика чрез информационни активности, които популяризират превенцията на рака на гърдата. Именно затова инициативата "Времето е живот" цели да генерира все повече актуална, надеждна и научнообоснована информация в полза на пациентите и техните близки, както и ефективно да наложи профилактични навици в съзнанието на българките.

"Novartis заявява категоричната си и силна позиция в борбата срещу рака на гърдата, където се откроява като безспорен лидер и иноватор със солиден опит и постижения в терапията на това заболяване. По този начин предоставяме на пациентите и специалистите-онколози оптимизъм, че диагнозата рак на гърдата не е присъда. Напредъкът в науката и медицината все повече доказва, че болестта може да се овладее и пациентите с рак на гърдата имат възможност да водят по-дълъг и пълноценен живот.", казва Андрия Томович, генерален мениджър на Novartis България.