Българският младежки Червен кръст днес навършва 103 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2024 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският младежки Червен кръст днес навършва 103 години

/КРОСС/  Българският младежки Червен кръст е учреден на 14 октомври 1921 г. в Мъжката гимназия „Княз Борис"в гр. Русе. В първото Настоятелство председател е П. Спасов, подпредседател Лазар Попов, секретар-касиер - Ал. Досев и членове - Вл. Радев, Лазар Поликрушев. Дружеството е имало 370 членове. Първият учител-ръководител е бил Христо Спасов. Основните цели, заложени при създаване на младежката организация са: да възпитава в духа и идеите на Червения кръст; да развива у младежите съзнание за граждански дълг и обич към Родината; да ратува за здравна просвета и развива чувството за взаимопомощ и човеколюбие. 

Днес Българският младежки Червен кръст е най-голямата младежка неправителствена организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи. Българският младежки Червен кръст приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи чрез своите доброволци и програмите за обучение и многобройните дейности в цялата страна.

Националният съвет на БЧК и лично председателят акад. Христо Григоров и генералният директор проф. Красимир Гигов поздравиха доброволците и служителите от БМЧК: 

„През тези повече от сто години вие сте неуморни носители на хуманните ценности, като чрез своята доброволческа работа, състрадание и всеотдайност продължавате да давате пример за сила, солидарност и човешка доброта. Вашата енергия, младост и вдъхновение са двигател на развитието на организацията.

Вие сте бъдещето на Червения кръст, а вашата отговорност и ангажираност вдъхват увереност, че ценностите на хуманността, солидарността и доброволчеството ще бъдат предавани и утвърждавани и занапред", се казва в поздравителния адрес.