Романтичната опера „Лоенгрин“ на 20 и 26 октомври
Секция: КУЛТУРА
14 Октомври 2024 20:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Романтичната опера „Лоенгрин“ на 20 и 26 октомври

/КРОСС/ Романтичната опера „Лоенгрин", чиято премиера сложи началото на Вагнеровия фестивал в Софийската опера през юни тази година, ще бъде във фокуса на вниманието ни следващата седмица.

На 20 и 26 октомври ви каним на два спектакъла под диригентството на Евън-Алексис Крист.

Два дебюта ще ознаменуват първия спектакъл на 20 октомври - Даниел Острецов ще изпее своя първи Лоенгрин, а Гергана Русекова ще се превъплъти за първи път в ролята на Ортруд.

Ето и другите артисти в двете вечери: Костадин Андреев /26.10/ в ролята на Лоенгрин, Цветана Бандаловска /20.10/ и Радостина Николаева /26.10/ като принцеса Елза фон Брабант, Венцеслав Анастасов в ролята на граф Фридрих фон Телрамунд, Габриела Георгиева /26.10/ като Ортруд, Бяртни Тор Кристинсон - крал Хайнрих Птицелов, Атанас Младенов - Кралски вестител и Калин Душков - херцог Готфрид. Участват оркестърът на Софийската опера, хорът на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова и мъжкият хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

***

90 години след първото си изпълнение през 1934 г., „Лоенгрин" намира своята изящна визия в новата постановка на Пламен Карталов. Философското изграждане на „Лоенгрин" като идея и реализация далеч надхвърля представата за това как трябва да се постави тази опера. Трите основни елемента на сцената - свещеното дърво, което се променя при изграждането на сценичните ситуации, двата амфитеатрални терена за хоровете и арената за разгръщане на действието - са изваяни в перфектно съзвучие и подпомагат плавното протичане на действието от картина в картина. Музикалните експерти, които отразиха премиерата на „Лоенгрин" в специализираните европейски издания, коментираха връзката между оперите „Лоенгрин" и "Парсифал", която се проследява по време на увертюрата и внушителното въздействие на Светия Граал.Подобен режисьорски прочит никога не е правен в историята на сценичната интерпретация на произведението.

Сценографията на спектакъла по идея на режисьора Пламен Карталов е дело на Ханс Кудлих и художниците Нела и Кристиян Стоянови, костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче, а художественото осветление - на Зак Блейн.

***

Очакваме ви на 20 и 26 октомври, за да споделим въздействащата музика и сценичната феерия на „Лоенгрин" - опера на светлината и чистата енергия!