"Галъп": Девет партии и коалиции имат шанс за влизане в следващия парламент
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2024 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Галъп": Девет партии и коалиции имат шанс за влизане в следващия парламент Условното очакване е за около 2 милиона гласа

/КРОСС/ Девет партии и коалиции имат шанс да влязат в 51-вото Народно събрание. Това сочат данните от изследване на „Галъп интернешънъл болкан", проведено в периода между 28 септември и 6 октомври сред 806 души по метода „лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Ако изборите бяха в началото на октомври и декларациите на респондентите се изпълнят, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете. ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред „Възраждане" - съответно 16,6% спрямо 15,4%. На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития.

По-трудно е да се определи с демоскопски методи ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС. Алиансът за права и свободи се задържа на ниво от 8,3%. Вижда се възходяща тенденция за ДПС-Ново начало, които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%. БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%.

Всички тези формации към този момент са в своеобразен „пакет", но развитието на кампанията може да промени много неща, доколкото, например, изпъкването на ДПС-Ново начало е вече видимо. С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и „Величие", които към началото на октомври са на нива 3,2%. „Синя България" е на ниво от 1,1%. Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана на този етап подкрепа под процент.

30,5% от избирателите са сигурни, че ще упражнят правото си на гласуване за Народно събрание, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласа. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого". Това сочи проучването за изборните нагласи към началото на октомври, според декларациите на респондентите. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка, която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на „технологичен" вот при очакваната колеблива обща активност.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.