Над 28 хил. деветокласници се явиха на онлайн тест
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2024 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 28 хил. деветокласници се явиха на онлайн тест

/КРОСС/ 28 110 деветокласници решаваха изцяло онлайн тест по природни науки в първия ден от изследването на уменията на учениците в тази област.

Проверката започна в 8.00 часа и протече безпроблемно в близо 800 държавни, общински и частни общообразователни училища, като до момента в

В Министерството на образованието и науката не са постъпвали сигнали за технически проблеми.

Във вторник - 15 октомври ще се състои втората част от измерването, в която се очаква да се включат останалата част от деветокласниците.

Това няма да е външно оценяване и за да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се вписват вместо текуща оценка от входно ниво.

С тестовете, включващи задачи за измерване на умения в областта на природните науки, учителите по съответните предмети ще бъдат подпомогнати в задаването и оценяването на такъв тип задачи и ще се апробират и различни платформи, които в бъдеще биха могли да подпомагат обучението, подготовката и провеждането на различни видове изпити и изпитвания. Също така ще се постави и фокус върху ключови за международното изследване PISA 2025 теми като Енергия, Зелена енергия, Парников ефект, Озонова дупка, Рециклиране, и учениците ще се доближат до типа задачи и средата, в която част от тях ще работят по време на реалното изследване.

Какво представляват тестовете:

enlightenedТестът се състои от три части - по биология и здравно образование, по физика и астрономия и по химия и опазване на околната среда.

enlightenedВсяка част от теста включва до 10 задачи/казуса с въпроси към тях с избираем отговор и/или с кратък свободен отговор. За работа върху всяка част ученикът разполага с 30 минути, като до приключването ѝ може да се връща и да променя отговорите си. Веднъж потвърдил приключването на работата си по съответната част, той започва с решаване на следващата част и не може да се връща към предишната.

enlightenedРезултатите от измерването могат да бъдат вписани като текуща оценка и да заместят провеждането на входно равнище по съответния предмет. Това се случва по преценка на преподаващия учител и по желание не ученика.