Електроразпределение Юг бе домакин на годишната среща на LIFE проектите в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2024 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електроразпределение Юг бе домакин на годишната среща на LIFE проектите в България Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера“ на Електроразпределение Юг, с партньор БДЗП, се осъществява по програма LIFE на Eвропейската комисия

/КРОСС/ Електроразпределение Юг бе домакин на годишната среща на LIFE проектите в България 

Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера" на Електроразпределение Юг, с партньор БДЗП, се осъществява по програма LIFE на Eвропейската комисия.

На 9 и 10 октомври 2024 г. в Бургас се състоя годишната среща на проектите в България, които се осъществяват по програма LIFE на Eвропейската комисия. Домакин на срещата беше Електроразпределение Юг (част от EVN). Дружеството е бенефициент по проект "Безопасна мрежа за бургаските езера" (LIFE Safe Grid for Burgas), в партньорство с БДЗП (Българското дружество за защита на птиците), като проектът е съфинансиран от програма LIFE. Проектът се реализира в района на 4 зони от мрежата НАТУРА 2000 в обл. Бургас - Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс Мандра - Пода и Поморийско езеро, над които минава един от най-големите миграционни пътища на птиците в Европа - Via Pontica.

В годишната среща на LIFE проектите участваха над 50 участника от различни организации - институции, НПО, представители на бизнеса, общини и др. С презентация се включи и ръководството на Националното звено за контакт (НЗК) по програма LIFE за България към Министерство на околната среда и водите (МОСВ), както и експерт по програма LIFE, Агенция CINEA на Европейската комисия. 

На срещата присъстваха Здравко Братоев, зам.-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг, г-жа Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България, г-жа Чанка Коралска, зам.-кмет на община Бургас, проф. Мария Нейкова, областен управител на област Бургас и др. 

В рамките на форума бяха представени над 25 проекта в различни сфери на екологията, биоразнообразието, опазване на околната среда, кръговата икономика и др. 

Участниците в семинара посетиха и природозащитния център „Пода" до Бургас, където еколози от БДЗП информираха за значимостта на бургаските влажни зони за миграцията на птиците от цяла Европа. ЕР Юг представи и дейности на терен за обезопасени въздушни електропроводи в района на с. Братово. Електропроводите са обезопасени с най-модерни средства за защита и показват висока ефективност. След обезопасяването няма констатирани жертви и аварийни изключвания.

Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера" на Електроразпределение Юг има за цел да защити застрашени видове птици от токов удар по миграционния път Via Pontica - вторият по значимост миграционен път на дивите птици в Европа. До момента по проекта са обезопасени над 1200 ел. стълба, което представлява близо 120 км безопасна наземна инфраструктура за птиците. В резултат на тази дейност не са регистрирани случаи на загинали птици в района на обезопасените стълбове и аварийността по мрежата е сведена до минимум. Това показва ефективните технически решения, които са приложени от дружеството.

Общата стойност на проекта е близо 5,5 млн. евро, като 75% от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25% - от Електроразпределение Юг.

Проект "Безопасна мрежа за бургаските езера: http://lifesafegridforburgas.bg/bg/