Иновативна фюжън биопсия достъпва вече и в Пловдив
Секция: Здраве
15 Октомври 2024 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иновативна фюжън биопсия достъпва вече и в Пловдив Прецизна диагностика на рака на простатната жлеза с нова апаратура

/КРОСС/ Клиниката по урология при УМБАЛ „Каспела" град Пловдив прави нова стъпка напред в борбата с рака на простатата, като въвежда най-модерната технология за диагностика - фюжън биопсия. Апаратът, който е дарение от Медицински университет - Пловдив, е уникален за региона и предоставя на специалистите възможността да извършват по-прецизни и точни диагностични процедури.

Фюжън биопсията на простатата е минимално инвазивна процедура, която се основава на интегрирането на образи от ядрено-магнитен резонанс и ултразвук в реално време, за да се постигне максимална точност при вземане на биопсичен материал. Това е особено важно при пациенти с високи нива на PSA, при които класическите биопсии са дали отрицателни резултати, но съмненията за наличие на ракови клетки остават.

"Фюжън биопсията ни позволява да навигираме биопсичната игла с изключителна точност. Това значително намалява риска от пропускане на малки туморни образувания, които трудно могат да бъдат открити с традиционни методи. Основното предимство за пациента е сигурността в диагнозата, която тази нова технология предоставя.", обясни доц. д-р Младен Дойков, дм, специалист уролог в клиниката по Урология при УМБАЛ „Каспела" и доцент към катедра „Урология" при Медицински факултет на Медицински университет - Пловдив.

Класическите методи за биопсия на простатната жлеза често водят до фалшиво негативни резултати, поради което фюжън биопсията бързо набира популярност в Европа и по света. Технологията вече е част от рутинната практика на клиниката по урология при УМБАЛ „Каспела", благодарение на дарението на апаратурата от Медицински университет - Пловдив.

"Благодарим на ръководството на Медицински университет - Пловдив и на ректора, проф. д-р Ангел Учиков, дмн за това значимо дарение. Тази апаратура ще бъде използвана не само в клиничната ни практика, но и за научно-изследователски изследвания, като ще предостави на студентите, специализантите и младите лекари уникалната възможност да се обучават и работят с най-модерните технологии," изразява своята благодарност доц. Дойков.

Апаратурата ще помогне на уролозите да подобрят точността на диагнозите и да намалят риска от усложнения при пациентите, като минимализира инвазивността на процедурата. Първите проведени изследвания с новата апаратура показват отлични резултати, което потвърждава нейната ефективност.

"С фюжън биопсията ние буквално можем да насочваме биопсичната игла до милиметър към подозрителната зона, като използваме образите от ядрено-магнитния резонанс. Това ни осигурява по-голяма увереност, че не пропускаме никакви ракови клетки," допълва доц. Дойков.

Дарението на апаратурата е ключово за развитието на урологичната клиника и медицинската наука в региона. Медицински университет - Пловдив продължава своя ангажимент към подобряване на здравеопазването в Южна България, като предоставя възможности за обучение и научна дейност, които ще облагодетелстват както пациентите, така и бъдещите лекари.

"Медицински университет - Пловдив е изключително важен партньор за нас. Съвременните технологии, с които разполагаме благодарение на тях, ни помагат не само да подобряваме качеството на лечението, но и да развиваме научната и образователна дейност в региона," заявява доц. Дойков.

Наличието на високотехнологична апаратура в УМБАЛ „Каспела" е важна стъпка за подобряване на здравеопазването в Южна България. Това позволява на клиниката да се превърне в ключов център за диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза.

"Очакванията ми са, че с тази апаратура ще спомогне да повишим процента на ранна откриваемост на простатния карцином в региона и ще увеличим преживяемостта на пациентите," споделя доц. Дойков.

В навечерието на месеца на мъжкото здраве - ноември, специалистите от клиниката призовават мъжете над 50 години да се грижат за здравето си, като преминават през редовни урологични прегледи и изследвания.

"Препоръчвам на всички мъже над 50 години да се подлагат на ежегодни урологични прегледи и изследване на PSA. Ранното откриване на проблемите с простатата е ключът към успешното лечение," завършва доц. Дойков.