Европейски ден на фармацевтичните асистенти
Секция: Здраве
15 Октомври 2024 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейски ден на фармацевтичните асистенти

/КРОСС/ От съсловната организация - Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) настояват за законови промени, които да легитимират техния труд и място в обществото. В свое обръщение те отбелязват, че помощник-фармацевтите у нас са около 4000. Вижте пълния му текст:

Днес отбелязваме Денят на фармацевтичните асистенти - една професия, която се радва на внимание и уважение в Европа и света.

В някои страни тя е известна още под наименованието „фармацевтичен техник", а у нас от години е утвърдена като „помощник-фармацевт".

Няма сектор от фармацията като наука и практика, в който да не се трудят и помощникфармацевти. На нашата професионална помощ и компетентност разчитат аптеки в малки и големи села и градове, дрогерии, производители и дистрибутори на лекарствени продукти.

Ние сме част от обслужващите специалисти и в болничните аптеки, както и в изследователските лаборатории и представителствата на фармацевтичните компании.

Българските помощник-фармацевти, обединени в своята съсловна организация - Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) се кандидатират да бъдат част от голямото европейско семейство - Европейската асоциация на фармацевтичните асистенти.

Наши колеги участват в провеждащия се в момента в Коимбра, Португалия, изнесен семинар на Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

Днешният празничен ден, разбира се, е повод за равносметка и заслужено удовлетворение, но едновременно с това извежда на преден план необходимостта от промени, които да направят труда ни заслужено оценен и подобаващо популярен сред обществото.
Помощник-фармацевтите в България имат завидно добро образование. Обучението и реализацията им имат 60-годишна история, и градация в нивото на професионалната имподготовката - от „чиракуване" в началото на 20-ти век, през средно специално и полувисше образование, а от 2008 година - в степен от висшето образоване.

Днес помощник-фармацевтите у нас са около 4000. Те се обучават в 6 медицински колежа, които са част структурите на медицинските университети и се дипломират с диплома за висше образование със степен „бакалавър" по член 42, буква „а" от Закона за висшето образование (ЗВО).

От 2018 г. сме обединени и в самостоятелна съсловна организация - БАПФ. Нашите цели са да станем част от едно адекватно, съвременно и с европейска визия законодателство, което да отразява реалната действителност в сектора по отношение на
труда ни, за да бъде той легитимен и достоен да получи полагащата му се обществена оценка и признание.

В България не трябва да има селище без фармацевтично обслужване и без специалисти, които да оказват фармацевтични грижа на всички нуждаещи се български граждани.

Ето защо предлагаме промени в законодателството, които да регламентират законно прилагане на знанията и уменията, придобити в базовия курс на обучението в медицинските колежи и надградените умения в следдипломното обучение на помощник-фармацевтите.

Този огромен професионален ресурс съществува и няма логично обяснение защо се пренебрегва и неглижира от 2011 г. до днес.

Крайно време е българското законодателство да отрази реалната ситуация в България и в страните от ЕС, а така също и препоръките на СЗО по този въпрос.

Това, което предлагаме ще позволи на помощник-фармацевтите, в екип с магистър фармацевтите да оказват качествена, навременна и професионална фармацевтична грижа, от която обществото и всеки български гражданин има реална потребност.