Нетаняху: Израел ще взема решения за действията си спрямо Иран в съответствие със собствения си национален интерес, въпреки че ще изслуша САЩ
Секция: СВЯТ
15 Октомври 2024 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетаняху: Израел  ще взема решения за действията си спрямо Иран в съответствие със собствения си национален интерес, въпреки че ще изслуша САЩ

/КРОСС/ Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната ще взема решения за действията си спрямо Иран в съответствие със собствения си национален интерес, въпреки че ще изслуша Съединените щати. Това бе подчертано в официално изявление на офиса на Нетаняху във вторник, свързано с публикация във "Вашингтон Пост", предава "Ройтерс".

В статията се твърди, че Нетаняху е уведомил администрацията на президента Джо Байдън, че Израел планира да нанесе удари по ирански военни обекти, а не по ядрени или петролни съоръжения, което показва по-ограничена контраатака. Очаква се тези действия да бъдат в отговор на иранската ракетна атака срещу Израел на 1 октомври, която дойде на фона на ескалиращия конфликт между Израел и подкрепяната от Иран групировка Хизбула в Ливан.

Според публикацията, позоваваща се на официални лица, Нетаняху е предложил тези по-ограничени удари, за да предотврати разрастването на конфликта в пълномащабна война и да избегне възможността от политическа намеса в предстоящите избори в САЩ.

В изявлението на офиса на Нетаняху се казва: "Ние изслушваме мненията на Съединените щати, но ще вземем окончателните си решения въз основа на нашите национални интереси."

Администрацията на президента Байдън изрази несъгласие с удари по ирански ядрени и петролни съоръжения, а пазарите на петрол остават нестабилни, притеснени от възможността за израелски атаки върху ирански петролни полета. Държавите от Персийския залив също лобираха пред Вашингтон да предотврати такива удари, опасявайки се от ответни действия срещу техните собствени съоръжения.