Защо Борислав Сарафов се оказа единствена кандидатура
Секция: Коментари
15 Октомври 2024 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Борислав Сарафов се оказа единствена кандидатура Говорят Николай Кокинов и Емил Георгиев

/КРОСС/ Борислав Сарафов е единственото предложение за нов главен прокурор. Министърът на правосъдието не се възползва от правомощието си да посочи друг кандидат. Има сериозна индикация за правна несигурност и за правен спор - доколко настоящият състав на основния кадрови орган на съдебната власт - ВСС, има право да проведе избори за нов главен прокурор и за председател на ВАС. Това каза в студиото на БНТ "Денят започва" адвокат Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки". Той припомни, че във връзка с произнасянето на Конституционния съд по повод най-актуалните промени в Конституцията, в частта "Съдебна власт", където има една преходна и заключителна разпоредба, която възпира досегашния ВСС от извършването на тези избори. Тази преходна и заключителна разпоредба е в сила, тя продължава да бъде част от Конституцията."

Това обстоятелство сочи, че е налице правна несигурност и правен спор, които трябва да бъдат отстранени преди да се прави какъвто и да е избор за върховните позиции в съдебната власт, заяви адвокат Георгиев.

За Николай Кокинов - бивш градски прокурор на София, няма драма, защото Конституционният съд остави в сила въпросната разпоредба, която дава възможност на ВСС да инициира тези процедури. Не са виновни от ВСС, че две години депутатите не благоволиха да излъчат нови представители и обновят този орган. Нормалното е той да продължи да функционира, тъй като не можем да чакаме още няколко години някой да се накани да смени този ВСС.