Опасни играчки за Хелоуин
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2024 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасни играчки за Хелоуин

/КРОСС/ Навлизаме в периода на големите пазарувания - есенните намаления в магазините вече са факт, в очакване сме на "черния петък", престоят коледните и новогодишни празници.

В студиото на БНТ "Денят започва" със съвети за потребителска защита гостува Габриела Руменова - създател на платформата "Ние потребителите". Ако искаме да си купим нещо изгодно на черния петък през ноември, още отсега трябва да си набележим желаната стока, обясни тя и предупреди, че промоциите в сайтовете на магазините невинаги важат и за физическите им обекти.

Единственото изискване е да се спазват законовите уредби - старата цена да е прилагана месец преди кампанията за намаление и да са посочени и двете цени, за да може потребителят да направи сравнение.

При установяване на фалшиво намаление гражданите могат да сезират КЗП и законът им дава възможност за разваляне на договора.

Призовавам хората да го правят, дори да е за две стотинки - въпрос на принцип е. Така можем да дисциплинираме търговците и да им покажем, че знаем правата си и сме готови да ги отстояваме, категорична беше Руменова.

Тя подчерта, че независимо от търговската гаранция потребителите имат право на до две години рекламация, без значение дали стоката е купена на намаление или на редовна цена. И още за какво да внимаваме и как да защитим правата си - вижте във видеото ни съветва специалистът.