Кой е отговорен за инцидента край Български извор
Секция: Коментари
15 Октомври 2024 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой е отговорен за инцидента край Български извор Коментар на Елица Буенова и Красимир Георгиев

/КРОСС/ Тежък инцидент отне живота на 14-годишно дете на пътя София - Варна при село Български извор. Моторист блъсна две деца със скутери. Едното дете е загинало на място, другото е в болница. Според местни хора, мотористът се е движел с много висока скорост. Адвокат Елица Буенова и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите коментират превенцията и ролята на държавата в студиото на „Твоят ден" по NOVA NEWS.

"В петък по време на "Великото преселение на народите" едва ли е било възможно да вдигнеш такава скорост. Аз поставям под съмнение тази висока скорост от 200 км/ч, вижда ми се нереално. Представлявам предимно острадали в ПТП, но в случая ще обърна погледа си в друга посока. ЗА шофьор, който се движи по пътищата интензивно, 9 нарушения за 30 години, не мисля че е нещо кой знае какво", каза адвокат Буенова.

"Моите съболезнования на близките на това дете, знам какво е да загубиш близък. Но искам да попитам следното: какво правят тези две деца на главния път на мотори на 14 и 16 години, пресичайки главна пътна артерия? Те живеят в съседно село, пресичали са този път. Тези деца са отнели предимство, пресичали са пътното платно", добави тя, Според нея "не можем да променим съзнанието на българина и търсим вина в полицията".

Георгиев изцяло подкрепи казаното от събеседника си. "Нашият манталитет и народопсихология ни предпоставя, когато става въпрос за нарушение на наш близък, съсед, да си затваряме очите. В провинцията цари "законът на джунглата" по пътищата. Там всички са роднини. Този случай е цялостно отражение на нашата държава за състоянието ѝ в момента', посочи той.