Заместник-министър Давид Сукалински: България разглежда Япония като стратегически партньор в Азия
Секция: ИКОНОМИКА
15 Октомври 2024 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Заместник-министър Давид Сукалински: България разглежда Япония като стратегически партньор в Азия

/КРОСС/ България разглежда Япония като стратегически партньор в Азия. Отдаваме голямо значение на развитието на двустранните отношения и се стремим към по-нататъшно разширяване на нашите търговски и инвестиционни връзки. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински на откриването на „Япония-България бизнес форум". По думите му събитието е доказателство за общата воля и желание за динамичен диалог и още по-интензивно развитие на търговско-икономическите отношения между двете държави. Организатори на бизнес форума са Японската организация за външна търговия (JETRO) и Българска агенция за инвестиции.

„Вярвам, че днешното събитие и бизнес нетуъркинг ще послужат за стартиране на конкретни бизнес партньорства и съвместни проекти в различни икономически сектори от взаимен интерес", каза д-р Давид Сукалински.

Заместник-министърът увери, че фокус във външноикономическата политика на българското правителство ще продължат да бъдат търговските и индустриални отношения с Япония, като наш традиционен партньор в региона. „Подкрепяме всички инициативи в интерес на ефективното сътрудничество между двете страни", допълни той.

В бизнес форума взеха участие още посланикът на Япония в България Хисаши Мичигами, президентът на Jetro Сусуми Катаока, заместник-министърът на иновациите Красимир Якимов, заместник-кметът на Столична община Иван Василев и други.

Посещението на японската делегацията в България се организира от JETRO (Japan External Trade Organization). В нейният състав влизат над 90 представители от различни японски компании. Целта на посещението е запознаване с инвестиционния и търговски потенциал на България. Утре японската бизнес делегация ще посети най-големия държавен индустриален парк ИП София - Божурище, собственост на „Национална компания индустриални зони" (НКИЗ) ЕАД. По време на обиколката ще бъдат представени възможностите за инвестиции в зоните на компанията в цялата страна.

През последните години двустранните търговски отношения между двете държави се развиват динамично. През първите шест месеца на 2024 г. стокообменът ни с Япония възлиза на 134,3 млн. щ.д., от които българският износ бележи близо 41,0 млн. щ.д., което е ръст от над 10%.