По Програма „Транспортна свързаност“ се извършва оценка на 7 проекта на стойност 414 милиона лева
Секция: ИКОНОМИКА
15 Октомври 2024 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По Програма „Транспортна свързаност“ се извършва оценка на 7 проекта на стойност 414 милиона лева

/КРОСС/ В момента се извършва оценка на 7 проекта на стойност 414 милиона лева по Програма „Транспортна свързаност" 2024-2027 г. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България и в. „Строител". Той уточни, че пет от проектите са за изграждане на железопътна и пристанищна инфраструктура. Други два са за техническа помощ за изграждане на жп връзка с летище Пловдив и за развитие на железопътен възел Пловдив.

„Изпълнението на подготвителните дейности по Програма „Транспортна свързаност" дава своите резултати и все повече от предвидените по нея проекти се одобряват. Вече се работи по изграждането на автомагистрала „Русе - Велико Търново" и се извършват строителни дейности, като предстои подаване и одобрение на апликационната форма по Програмата, което е от ключово значение за постигане на заложените финансови цели", отбеляза заместник-министърът.

„Предприетите мерки се допълват и от действията на държавата за развитието на железопътния транспорт в рамките на одобрените инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост", посочи зам.-министър Недялков. По думите му над 1,4 млрд. лева е предвидената сума по ПВУ за закупуване на нов железопътен подвижен състав. Първият електрически маневрен локомотив, по проекта за доставката на 9 електрически маневрени локомотиви, вече е произведен и е в експлоатация. До края на тази година се очакват още два. В ход е изпълнението на договора за доставка на 20 едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака.

Заместник-министър Димитър Недялков заяви още, че по Механизма за свързване на Европа Европейската комисия одобри проект „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав - FAST Danube 2" на стойност 230 милиона евро. С реализирането на този проект ще се подобри транспортната свързаност на Дунавския регион с останалата част на Европейския съюз.