Русия и Китай проведоха "съществени" отбранителни и военни разговори за укрепване на отношенията
Секция: Русия
15 Октомври 2024 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Китай проведоха "съществени" отбранителни и военни разговори за укрепване на отношенията

/КРОСС/ Русия и Китай проведоха "съществени" отбранителни и военни разговори за укрепване на отношенията. Това заяви руският министър на отбраната Андрей Белоусов, цитиран от "Ройтерс".

Москва и Пекин заздравяват партньорство "без граници" и засилват критиките към усилията на САЩ да разширят влиянието си в Азия.

"Военните ведомства на Русия и Китай са обединени в своите оценки на глобалните процеси и имат общо разбиране какво трябва да се направи в настоящата ситуация", посочи Белоусов.

Той съобщи, че се е срещнал със заместник-председателя на централната военна комисия на Китай Джан Йоуся за "много съществени" разговори.

Министерството на отбраната на Китай заяви след срещата, че и двете страни се надяват да задълбочат и разширят военните отношения и да поддържат обмен на високо ниво.

Посещението на Белоусов в Пекин се състоя в момент, когато китайската армия се зарече да предприеме допълнителни действия срещу Тайван, ако е необходимо, след организирането на еднодневни военни учения, които Пекин определи като предупреждение за "сепаратистки действия" и които бяха осъдени от тайванското и американското правителство.

Китай и Русия обявиха партньорство "без граници" през февруари 2022 г., когато президентът Владимир Путин посети Пекин по-малко от три седмици преди силите му да нахлуят в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

През май тази година Путин и китайският му колега Си Дзинпин обещаха "нова ера" на партньорство между двата най-силни съперници на Съединените щати, които те представят като агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по света.

Путин и Си се договориха и да задълбочат своето "стратегическо партньорство", отбеляза Белоусов, без да предоставя подробности, и изрази увереност, че "предстои ползотворна работа и приемането на значими, тежки решения".

Миналата седмица Русия заяви, че стои рамо до рамо с Китай по азиатски въпроси, включително относно критиките срещу стремежа на САЩ да разширят влиянието си и "умишлените опити" да разпалят ситуацията около Тайван.

САЩ твърдят, че Китай подкрепя военните усилия на Русия в Украйна, като доставя т.нар. стоки с двойна употреба, включително микроелектроника, които могат да ѝ помогнат да създава оръжия. Китай отрича да е предоставял оръжия на която и да е страна и подчертава, че нормалната търговия с Русия не трябва да бъде прекъсвана или ограничавана.