Има ли следи от азбест в стените на детска градина в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2024 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли следи от азбест в стените на детска градина в София

/КРОСС/ За опасна детска градина в столичния квартал „Захарна фабрика", сигнализират зрители на BTV. Според хората, свързали се с екипа ни, плоскостите, от които е направена сградата, са от циментова смес, която съдържа азбест.

Още през 2015 година стана ясно, че общо 18 детски градини в София са строени с подобни опасни материали. От тогава изминаха девет години и след ударно строителство - са останали само две. Една от тях е детска градина „Зора" 158.

През това време обаче децата не спират да посещават градината. Родители, както и Инициативен комитет, казват, че тя е в лошо състояние. Прашинките от азбестовите плоскости могат да докарат дори до ракови заболявания.

Сградата е в изключително лошо състояние. Изцяло е пропукана. Има дори разместване на плоскостите. Именно това ни притеснява, защото азбестът реално не е вреден, когато не се вдишва. А когато има пукнатини, ние вече го дишаме. Азбестът причинява 30 000 случая на тежки заболявания в Европа на година. Един човек на всеки пет минути почива от такава болест. Азбестът е влакнест минерал, който веднъж като се вдиша, завинаги остава в белия дроб, заяви Хриси Янкулова от Инициативния комитет.

Въпросът тук е, че беше стартирана поръчка и вече щеше да има започване на изграждане на нова детска градина, ако бившият ни кмет Емил Бранчевски и зам.-кметът Радослав Колев не бяха спрели тази поръчка. С това забавиха с две години минимум изграждането на нова детска градина. Единственото, което искаме е безопасност за децата. Трябва възможно най-бързо да бъдат преместени в нова сграда, добави Ана Тренкова.

От столичния Район „Илинден" в писмена позиция заявиха, че сградата на детска градина „Зора" 158 е на повече от 45 години, а при строителството ѝ са използвани етернитови панели, което налага нейното събаряне и изграждането на нова. Също така добавиха, че вече се провежда обществена поръчка за избор на проектанти, като бъдещия проект включва и премахване на съществуващата сграда.